Tipus d'Estat i Principis Fonamentals

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,46 KB

1. Tipus d'Estat

1.1. Estat Autoritari

El poder s’exerceix amb una autoritat sense límits i sense sotmetre's a cap tipus de control. No existeix separació de poder. Dos tipus:

  • Estat Absolutista: Principi de l'Edat Moderna. Cedim els nostres drets a un sobirà, que passa a exercir el poder sense cap restricció dins de les fronteres del seu domini.
  • Estat totalitari: Forma més terrible de l'estat Autoritari. Controla l'esfera privada com la pública de les persones. Són vigilades per evitar qualsevol tipus de desacord que amenaci l’Estat. Ex: Feixisme i nazisme.

1.2. Estat de Dret

És l’Estat que està regulat per les lleis de manera que fins i tot el propi poder polític es troba sotmès al compliment d'aquestes. En un estat de dret l'autoritat estatal està sotmesa al domini de la llei. El poder polític no pot exercir-se sinó que ha de fer-se dins dels límits de l’ordenament legal. Objectiu: protegir els drets individuals.

2. Característiques de l'Estat de Dret

2.1. La Constitució

Llei màxima que regula i estructura el funcionament d’un Estat de dret, document en el qual es fixen per escrit les normes generals. És un text on es recullen els principis fonamentals en els quals es basa l’Estat.

2.2. Divisió de Poders

El filòsof Charles Montesquieu va diferenciar 3 tipus de poder (legislatiu, executiu i judicial). La idea és evitar un poder autoritari, perquè en separar els poders, cadascun fa de contrapès als altres dos impedint el poder absolut en una mateixa persona.

2.3. L'Estat Social de Dret

Es basa en la seguretat que el reconeixement legal de les llibertats individuals és indispensable, però insuficient. Perquè l’estat sigui just per als seus ciutadans ha de millorar les deficiències i desigualtats que genera el propi sistema. Funció principal de l’Estat és promoure el benestar material i la seguretat econòmica dels seus ciutadans.

Divisió de Poders en l'Estat Social de Dret:

  • Poder Legislatiu: Elabora les lleis i controla el poder executiu. Parlament.
  • Poder Executiu: Aplica les lleis i dirigeix l’administració i la defensa de l’Estat. Govern.
  • Poder Judicial: Aplica les lleis i sanciona el seu incompliment. També vetlla per la constitucionalitat de les lleis aprovades. Tribunals.

Entradas relacionadas: