Tipus de textos orals: Badia i Cassany

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,68 KB

Tipus de textos orals (Dos parts, segons Badia i segons Cassany)

Qualsevol text en qualsevol context ha de ser coherent, en un sentit, adequat a un context, tindre una estructura i per tant, ha d'estar cohesionat com també, ha de tindre una correcció.

Tipus de textos orals depenent de la persona que domina l'acte de parla que depenent d'aquest, els textos demanen unes estratègies diferents:

Segons Badia:

  • a) Textos de caràcter singular: un receptor o més no tenen la possibilitat immediata de respondre i, doncs, d'exercir el paper d'emissor. Exemples: discurs polític, exposició magistral, cançó
  • b) Textos de caràcter dual: dos interlocutors poden adoptar alternativament els papers d'emissor i de receptor. Exemples: telefonada, diàleg de dos amics, entrevista
  • c) Textos de caràcter plural: tres interlocutors o més poden adoptar alternativament els papers d'emissor i de receptor. Exemples: reunió de veïns, debat a classe, conversa d'amics

Segons Cassany:

  • a) Singular: el conferenciant prepara i exposa la seua exposició al seu aire i només pot comptar amb les reaccions no-verbals del públic.
  • b) Dual: en una entrevista dual, l'emissor interacciona amb un interlocutor explorant diversos temes (partida de tennis de taula)
  • c) Plural: Una tertúlia o debat. És el resultat de la col·laboració espontània incontrolada de diversos participants.

Model d'expressió oral segons Bygate

En aquest diagrama, dins de la planificació del discurs, les rutines són estructures comunicatives que es fixen a partir de la repetició i de l'experiència d'altres situacions de comunicació.

En primer lloc en quant a la planificació hem de tindre coneixement de rutines, és a dir, hem de tindre coneixements sobre la informació que anem a parlar i la interacció que anem a fer. Per altra banda, en quant a les habilitats, hem de planificar el missatge amb plans d'informació i d'interacció.

Respecte al coneixement del discurs que es va construint, es relaciona amb les habilitats de conducció, com conduir el tema i respectar els torns de parla.

En segon lloc, em de tindre una bona selecció de lèxic, frases i recursos gramaticals. Però després, també hem de tindre l'habilitat de negociació del significat, és a dir, un grau d'explicitació i una avaluació de la comprensió.

Finalment, en quant a la capacitat de produir, hem de tindre mecanismes de producció i tenir coneixements de regles gramaticals i de pronunciació. En relació a les habilitats de producció, cal facilitat i compensació, a més d'habilitats de correcció. I tot junt constituirà la expressió.

Entradas relacionadas: