Tolerància i Educació: Virtut Clau per a la Convivència

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,51 KB

Tolerància i Educació

L'ús actual de la tolerància és diferent del sentit originari que tenia. La tolerància té límits. A l'escola és necessari transmetre la virtut de la tolerància, ja que és on es formen els ciutadans. El mestre s'ha de comprometre amb el valor i viure'l dins l'aula, respectant i acceptant la diversitat, sempre amb límits i sense ser permissiu.

La tolerància és un element fonamental per conviure en societat, suportant alguns mals menors per assolir un bé major, sempre amb límits.

La tolerància és un valor que s'aprèn amb la maduresa i s'ha d'ensenyar des de petits a l'escola. La millor manera de transmetre-ho és amb l'exemple. Cal ensenyar a admirar i respectar allò que és just, ja que la tolerància sempre implica un judici moral.

En el seu origen, la paraula tolerància volia dir suportar una càrrega i patir, és a dir, que permetem un mal menor per evitar un mal major i amb vistes a la realització d'un bé major. Actualment, se sent com un simple fet de respectar o permetre una cosa, i el problema és que se li dona un sentit massa ampli i a vegades s'utilitza malament.

La tolerància és una virtut política, ja que sempre implica un judici moral.

La tolerància està lligada amb: justícia (és necessari tenir una idea del que és just o no per poder fer un judici moral), prudència (les coses es poden tolerar fins a un cert punt) i fortalesa (autocontrol davant un mal).

En una societat democràtica, perquè funcioni, hi ha d'haver tolerància, i aquesta a vegades implica intolerància. Per altra banda, a l'escola, en tota comunitat educativa hi ha d'haver tolerància. A l'escola cal treballar aquesta virtut perquè és on es formen ciutadans, i el mestre s'ha de comprometre per transmetre-ho bé.

Algú podria objectar...

Si a l'escola no hi ha tolerància absoluta en les creences, opinions i accions dels infants, se'ls està privant de la seva llibertat i, per tant, s'impedeix que arribin a ser allò que són? No ho podem deixar passar tot com a mestres perquè volem crear bons ciutadans. Per això cal posar límits i normes a l'aula i a l'escola. El mestre ha de ser tolerant fins a un punt, ja que l'objectiu és formar alumnes.

Per últim, dir que en els tres àmbits de l'educació, formal... sempre ha d'estar present el valor de la tolerància, ja que és el que ens permetrà viure plegats.

Entradas relacionadas: