Tractaments Fisicoquímics de Residus
Clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,35 KB
Tractaments Fisicoquímics
Tractaments Físics
Separació de fases:
- Líquids amb sòlids: Sedimentació, flotació, filtració o centrifugació.
- Líquids: Evaporació, destil·lació, arrossegament per aire, arrossegament per vapor, adsorció sobre carbó actiu, adsorció sobre resines o mecanismes de membrana semipermeable (microfiltració, ultrafiltració, nanofiltració, osmosi inversa, diàlisi i electrodiàlisi).
Tractaments Químics
Es tracta de transformar els residus perillosos en espècies químiques menys perilloses o inerts, per mitjà d'alguna reacció química. Gairebé sempre, els tractaments químics van acompanyats de tractaments físics. És per això que es parla de tractaments fisicoquímics. Les tècniques més habituals són:
- Neutralització: S'ajusta el pH al valor segur per al seu abocament. Es fa servir en residus amb un pH fora dels límits d'abocament.
- Precipitació: Es formen espècies tòxiques dissoltes en d'altres insolubles i es separen per sedimentació, filtració o flotació de les espècies formades.
- Reducció-oxidació: S'oxiden o redueixen espècies que són perilloses pel seu alt poder reductor o oxidant. Dos exemples són la reducció de l'espècie Cr6+ i l'oxidació del CN-.
- Trencament d'emulsions.
- Estabilització-solidificació: Consisteix a transformar els residus aquosos perillosos en sòlids que són més fàcilment manipulables i més segurs perquè les espècies químiques perilloses s'immobilitzen en passar de líquid a sòlid. Es barregen els residus amb additius per obtenir un producte més estable físicament i químicament. Així, les espècies perilloses s'encapsulen a dintre d'una matriu sòlida, augmenta la seva resistència i disminueix la seva compressibilitat i permeabilitat.
Els mecanismes físics i químics que s'empren són:
- Precipitació.
- Absorció (terres, ciments, cendres, etc., que absorbeixen líquids).
- Macroencapsulació (dintre de porus o forats).
- Microencapsulació (dintre d'estructures cristal·lines).
- Detoxificació (reaccions químiques per a disminuir la toxicitat del component necessari).
- Coagulació i floculació.