La tradició funcionalista i la teoria de l'agulla hipodèrmica
Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,18 KB
La tradició funcionalista
1. August Comte
El funcionalisme és la primera tradició sociològica i arrenca a partir d'August Comte. Defineix la sociologia com una física social. Considera que la biologia ha arribat a entendre com funcionen els éssers vius a partir d'observar la unitat mínima, les cèl·lules, que compleixen unes funcions que permeten que hi hagi vida. No hi ha vida sense cèl·lules però no totes les cèl·lules fan les mateixes funcions. Comte proposa que aquest mateix procediment d'anàlisi l'hem de traslladar en la societat. Entén la societat com un organisme viu. Mira la realitat social com a òrgans i funcions.
Harold D. Lasswell
A partir de la teoria d'August Comte realitza la Teoria de l'agulla hipodèrmica. El context es basa en dos fets:
- La guerra dels móns (1933), que era un programa de ficció que intentava reproduir a través de la ràdio la presumpta arribada d'uns extraterrestres als EEUU. Ho van fer amb tanta professionalitat que alguns nord-americans van arribar a suïcidar-se. Reacció de pànic col·lectiu sobre una ficció. Aquest experiment va trasbalsar el món científic. La ràdio és el primer mitjà autènticament de masses, perquè per escoltar la ràdio no cal saber llegir. Té una capacitat absoluta de controlar el seu comportament.
- Victòria de Hitler a les eleccions democràtiques (1933). Tothom es pregunta com és possible. La primera resposta és que Hitler no ha fet més que despertar una vocació secular del poble alemany (tots els alemanys són nazis). La segona resposta s'acosta a la teoria de La guerra dels móns. Hitler és el primer polític que utilitza el poder persuasiu dels mitjans per fer-se amb el govern i per transformar les normes democràtiques que hi havia entre els alemanys.
La Teoria de l'agulla hipodèrmica (1948) diu que la comunicació de masses actua directament i personal sobre cada individu i inocula els missatges en el seu cos com ho fa una agulla hipodèrmica. Quan uns individus s'exposen als mitjans acaben pensant de la mateixa manera perquè no poden resistir-s'hi. Atribueix als mitjans tres funcions:
- Vigilància de l'entorn. Advertiment dels perills que poden posar la seva vida en qüestió.
- Organització per respondre a les amenaces.
- Transmissió de l'herència social, transmissió de l'experiència que hem tingut quan hem tingut amenaces o perills anteriorment.
Els mitjans són un nou òrgan social que han passat a tenir un control gairebé absolut dels individus. La pregunta que ens hem de fer "Qui diu què, a través de quin canal i a quina audiència?". Si sabem quin comportament li proposen a l'individu, sabrem quin comportament tindrà. Si sabem el que diu, sabrem els efectes. Teoria que defensa el caràcter omnipotent i omnipresent dels mitjans sobre els individus que els consumeixen. Avui en dia hi ha molta gent que encara pensa així. Ex. Polèmica d'aquest cap de setmana entre Protecció Civil i els hostalers dels Pirineus.