Trampes de la percepció: organització, expectatives i efectes psicològics

Clasificado en Electrónica

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,18 KB

Trampa 9: L’organització perceptiva

Oferir altres opcions (productes, el que sigui) per no perdre interès: Suc de taronja Selección Oro, Granini Mix...

El millor és fer poques categoritzacions per tal que funcionin millor.

Trampa 10: Percepció selectiva

Les expectatives fan molt. Un mateix visionat d’un vídeo, segons expectatives ens formen una idea o una altra.

Trampa 11: Efecte Ringo

La pressió social d’una persona fa entendre a algú que tot i ser eficient, mai aconseguirà arribar a un nivell d’excel·lència com altres del grup. (a un grup musical, a la feina, etc.).

!!! És important entendre que la “víctima” ja li està bé, perquè la seva situació, tot i no ser la d’un número 1, és valorada i té una felicitat base que li va bé. Al moment en què aspiri a voler arribar on els altres, ja trenca l’efecte. Qui pateix Ringo entén que no és tant bo com els altres, ho accepta i li està bé. Ex: una marca comercial que fa guanys moderadament, no aspira a ser una gran empresa, perquè ja li està bé.

Trampa 14: Efecte Pigmalión

Són profecies que s’autocompleixen. Partim d’aquesta idea, però SENSE SER-NE CONSCIENTS. Fem accions que fan que es compleixen les expectatives sense ser-ne conscients. Si creus que alguna cosa pot passar, pot acabar passant.

Exemple: vas en cotxe i diuen que no hi haurà subministrament de gasolina en un mes i la gasolina s’esgotarà de les gasolineres. Carregues el dipòsit perquè no te’n falti. Resultat: tothom fa el mateix i evidentment, la gasolina s’exhaureix = profecia autocomplerta.

Trampa 15: Efecte IKEA

Consisteix en què algú ha de fer alguna cosa. El fet de no donar-li fet, fa sentir-se més realitzat o que allò que fa és “obra” seva.

Una cadira comprada està bé perquè l’has escollit, però si a sobre l’has muntada tu, hi ha la mà d’obra, et sents la cadira més teva.

A més esforç, més apreci. En l’efecte IKEA nosaltres donem TOTS els paràmetres perquè l’altre ho construeixi, almenys alguna part. Com si fos un puzle que li falten peces per completar i l’altre li donem la possibilitat de fer-ho.

Trampa 18: Efecte Marc

Depenent de com es mirin o diguin les coses, poden canviar les nostres perspectives.

Ex: on entraríem abans? A un burger que diuen que la seva carn conté un 30% de greix o que conté un 70% de carn?

Ex: si entrem a una ciutat i ens fan pagar 1€ d’impost... si és per l’Ajuntament o per a una causa ecològica, en què estarem més a gust?

En tots casos el tema és el mateix però canvia el MARC en el que s’integra.

Trampa 22: Halo Effect

Associem una categoria a una altra i l’estenem a factors com la personalitat. Es verifica quan projectem un tret particular d’una persona o d’un fet (positiu o negatiu) sobre els elements continguts, tant en el pla físic com simbòlic.

Ex: qualificar la gent sobre intel·ligència, integritat, capacitat de lideratge. Si la primera és bona, hi ha possibilitats de caure en la trampa i qualificar els altres semblant.

Entradas relacionadas: