Transicions Audiovisuals i So: Foses, Qualitats i Micròfons
Clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB
Transicions Audiovisuals i Foses
En un muntatge audiovisual acostumem a veure una successió de plans; aquesta successió pot adoptar formes diferents en funció del propòsit narratiu. Les transicions que s’utilitzen per a unir o separar seqüències s’anomenen foses.
Tipus de Foses en Muntatge
La més comuna és la Fosa a negre (Fade Out). Consisteix a passar de la plena lluminositat dels plans a la total obscuritat. Se sol utilitzar per a indicar final de seqüència i marcar que hi ha un lapse de temps entre la seqüència anterior i la següent.
La Fosa a blanc (Fade In) és el procediment invers; s’utilitza per a iniciar un pla/seqüència i passa de l’obscuritat de la fosa a negre a la lluminositat normal de les imatges.
Les cortines s’utilitzen en el canvi d’un pla al següent: el primer es desplaça pel rectangle d’enquadrament per sortir i fer aparèixer el pla consecutiu.
La fosa encadenada (o encadenament) s’utilitza per al trànsit lent d’un pla o seqüència a un altre i consisteix a fer desaparèixer un pla mentre va apareixent el següent.
El So i la seva Captura
Qualitats del So
Durada: El so pot ser més llarg o més curt. Depèn de la vibració, que es mesura en segons. La reverberació es produeix quan el so rebota a les parets.
Intensitat: Qualitat del so per la qual l’oïda distingeix un so fort o un so dèbil (amplitud d’ona). És la força amb la qual està formada una ona i es mesura amb decibels (dB).
To: Qualitat per la qual l’oïda distingeix sons greus i sons aguts, tot i tenir la mateixa intensitat. El to equival al nombre de variacions per segon de l’ona sonora, i la seva traducció musical són les notes.
Timbre: Permet que l’oïda diferenciï dos sons de la mateixa intensitat i to. Pel timbre podem distingir dues notes de la mateixa intensitat emeses per un piano i un violí.
Sistemes de Captura de So
El Micròfon i les seves Característiques
El micròfon transforma les ones sonores en impulsos elèctrics. Es compon d’una part mecànica, el diafragma/membrana, que vibra amb l’ona sonora, i una part elèctrica que transforma la vibració en senyal d’àudio.
Característiques del Micròfon
Sensibilitat: És la capacitat del micròfon de respondre als senyals sonors dèbils.
Fidelitat: Expressa la capacitat del micròfon per convertir fidelment l’ona sonora en senyal d’àudio. La fidelitat és la semblança del so reproduït amb el real; com més fidelitat, més qualitat.
Directivitat: És la capacitat del micròfon per rebre millor els sons procedents de certes direccions en comptes d’unes altres.
Directivitat Omnidireccional: Capten per igual el so en totes les direccions. És molt útil per captar el so ambient.