Transmissió de Moviment: Tipus, Mecanismes i Relació de Transmissió

Clasificado en Tecnología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB

Transmissió de Moviment: Tipus i Funcionament

La transmissió transporta el moviment, la força i la potència des de l'element motriu fins al receptor. Hi ha dos tipus principals:

  • Transmissió Lineal: Transmet el moviment i la força d'un punt a un altre (ex: la palanca).
  • Transmissió Circular: L'element motriu i el receptor tenen moviment circular (ex: engranatge).

A través de moviments circulars, es transmet el moviment, la potència i la força des del motor al receptor. La roda connectada al motor s'anomena roda d'entrada i la roda connectada al receptor s'anomena roda de sortida (l'unitat és rpm: revolucions per minut).

Rodes de Fricció

La roda d'entrada frega sobre la de sortida, arrossegant-la. La roda de sortida gira en sentit contrari a la d'entrada. Amb una roda al mig, roden amb el mateix sentit.

Corrioles amb Corretja

S'utilitzen per arrossegar superfícies de poc gruix i en cintes de vídeo. Les corrioles no estan en contacte físic, sinó que estan unides a través d'una corretja. La roda de sortida gira en el mateix sentit que la d'entrada. S'usen en màquines industrials, rentadores i cotxes.

Engranatges

Són jocs de rodes amb sortints (dents) que encaixen entre si. Les dents han de tenir igual forma i grandària. El moviment de la roda d'entrada arrossega el de la sortida. La roda de sortida gira en sentit contrari a la d'entrada. Permeten transmetre moviment circular entre dos eixos pròxims, i amb dents de forma adequada, aquests eixos poden ser paral·lels o oblics. Per aconseguir que la roda de sortida giri igual que la d'entrada, es col·loca un engranatge entre mig, anomenat engranatge boig.

Engranatges amb Cadena

Formats per dues rodes dentades que no estan en contacte físic, sinó que estan unides a través d'una cadena. La cadena transmet el moviment entre les rodes dentades. La roda de sortida gira en el mateix sentit que la d'entrada. S'utilitzen en bicicletes, motos...

Relació de Transmissió

i = N2/N1

  • Rodes i Corrioles: N2/N1 = D1/D2
  • Engranatges: N2/N1 = Z1/Z2
  • N1: velocitat roda motriu
  • N2: velocitat roda conduïda
  • D1: diàmetre roda motriu
  • D2: diàmetre roda conduïda
  • Z1: nombre de dents roda motriu
  • Z2: nombre de dents roda conduïda
  • i = relació de transmissió

Mecanismes de Transformació de Moviment

Sistema Pinyó-Cremallera

Transforma el moviment giratori d'una roda dentada (pinyó) en un moviment lineal limitat d'una cremallera. També és reversible. Per cada volta del pinyó, la cremallera es desplaça el mateix nombre de dents que té el pinyó.

Sistema Biela-Manovella

Format per una maneta i una barra anomenada biela. En girar la maneta, transmet el moviment circular a la biela. S'utilitza en locomotores, motors de combustió interna...

Sistema Excèntrica

És una roda que té una barra rígida unida a un punt del seu perímetre. Transforma el moviment circular en rectilini alternatiu.

Sistema Lleva

Igual que l'excèntrica, però amb forma d'ou, i permet obtenir un moviment alternatiu a partir d'un circular, però no obtenir el circular a partir d'un alternatiu. És un mecanisme no reversible. S'empra en motors d'automòbils.

Entradas relacionadas: