El Treball com a Mercaderia: Anàlisi Històrica i Teòrica

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB

El Treball: Mercaderia o Indicador Social?

Hem d'entendre que el treball és un indicador de les condicions de vida de les persones i de l'estratificació social. Parlant d'una manera més antropològica, el treball està lligat a la identitat, la motivació, el reconeixement, i genera segregació i identitat professional que dóna prestigi. Aquest concepte és una categoria socialment construïda que varia amb el temps; en altres paraules, depèn dels contextos culturals, econòmics o polítics.

El Treball al Llarg de la Història

En la cultura grega, el treball era una cosa d'esclaus, i hi havia una idea de càstig. En l'època romana, el treball es veia com una tortura (idea de treball desvaloritzat). El treball no es va legitimar fins a la Revolució Industrial (sobretot a partir de la Il·lustració), quan es va veure com una forma d'enriquir-se d'una manera noble i com una cosa per satisfer les necessitats humanes. Va ser durant el segle XX, amb el capitalisme, quan es va començar a considerar el treball com una mercaderia.

Teories del Mercat de Treball i la Mercaderia

En el mercat de treball hi ha quatre teories que mostren les diferents opinions sobre l'estructura de la societat de poder i de classe:

  • Primera teoria neoclàssica: La qual diu que el treball és una mercaderia/factor de producció.
  • Segona teoria del capital humà (Becker): S'inspira en la teoria neoclàssica, però no reconeix el treball com a homogeni.
  • Tercera, la dels institucionalismes (acció col·lectiva, normes i institucions): Aquesta teoria és un conjunt de teories que critiquen la simplicitat individualista de les teories economistes, perquè ignoren els efectes col·lectius i les institucions. Les troben reduccionistes i irreals. Són molt heterogènies, però totes es basen en afirmar la segmentació dels mercats de treball i la diferenciació entre mercats primaris interns i externs.
  • Quarta teoria marxista: Diu que el mercat de treball no és igual al mercat clàssic competitiu, ja que, primer, el treball no és igual a mercaderies; segon, per les disfuncions estructurades del mercat de treball; i tercer, per les restriccions dels actors.

Visions d'Autors sobre el Treball com a Mercaderia

Hi ha diferents autors que parlen sobre el treball com a mercaderia des de tres perspectives diferents:

  • Perspectiva Treball-Mercaderia:

    • Adam Smith: Aquest autor introdueix la divisió del treball en totes les seves dimensions. Ell afirma que és un progrés per a la humanitat, però que provoca desgràcia en el treballador.
    • Karl Marx: Explica la relació social de cosificació i alienació sistemàtica sobre els treballadors. Per a ell, la divisió del treball en la societat industrial és un sistema de màquines que automatitza totalment l'individu treballador.

Entradas relacionadas: