Treball en Xarxa: Models, Principis i el Tercer Sector per a la Inclusió Social
Clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,06 KB
Models de Treball en Xarxa
Model Comú: La xarxa s'utilitza en termes de reenginyeria per involucrar el subjecte d'intervenció. Es relaciona amb un model de derivació, on la persona afectada circula pels diferents recursos que configuren la xarxa. Aquesta és una xarxa estructurada basada en principis i centralitzada en el cas. La problemàtica d'aquest model és la pèrdua d'informació del subjecte, resultant en una victimització secundària. Aquest model genera recel i molts interrogants.
Model Centralitzat amb el Cas: Es basa en un pacte entre professionals. El professional i els recursos circulen entorn al cas, amb coordinació per respondre a les necessitats de la víctima.
Principis del Treball en Xarxa
- Horitzontalitat
- Pertinença participativa i compromís
- Autonomia i relació entre les parts
- Simplicitat i flexibilitat
- Comunicació
- Construcció i gestió
- Avaluació i aprenentatge permanent
El Tercer Sector
El tercer sector està format per organitzacions amb personalitat jurídica i inscrites en un registre públic, sense ànim de lucre i de titularitat privada.
Tipus d'Organitzacions del Tercer Sector
Associació: Agrupacions de persones constituïdes per realitzar una activitat col·lectiva de forma estable, organitzades democràticament i sense ànim de lucre.
Fundació: (Exemple: Marató TV3) Organització privada no lucrativa i no governamental, amb un fons o patrimoni principal, constituïda per atendre necessitats socials. Les seves funcions principals són:
- Canalitzar donatius econòmics a individus, organitzacions no lucratives i altres entitats.
- Proporcionar serveis, realitzar investigació, organitzar conferències i fer publicacions.
Cooperativa d'Iniciativa Social: Cooperativa de treball on tots els socis aporten treball i capital, amb una estructura democràtica i valors cooperatius. És sense ànim de lucre, amb salaris limitats i sense repartiment de beneficis entre els socis. Treballa per entitats socials i persones amb risc d'exclusió.
Empresa d'Inserció Sociolaboral: Porta a terme qualsevol activitat econòmica de producció de béns o prestació de serveis. L'objectiu principal és la integració sociolaboral de persones en situació o greu risc d'exclusió social. (Exemple: Taller Baix Camp)
Societat Relacional
Degut a la crisi de l'Estat del Benestar, hem d'aspirar a un Estat Relacional. En aquest Estat relacional hi ha l'empresa, el sector públic i el tercer sector. Hi ha separació entre l'àmbit privat i l'àmbit públic, optimitzant els recursos propis. En la societat relacional, la col·laboració entre sectors és més freqüent i estreta cap a una societat de la responsabilitat compartida, ja que cap sector per si sol pot garantir els drets de la ciutadania. Aquesta relació es basa en la confiança i la capacitat de cooperació dels actors implicats és clau.