Treballs Col·laboratius i TAC a l'Educació Infantil

Clasificado en Informática

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,41 KB

Realització de Treballs Col·laboratius

Per exemple, es podria elaborar un conte col·laboratiu en línia on cada classe n’escrigui una pàgina en funció del que s’ha escrit abans.

Aportació de les TAC en la Comunicació Escola-Família

Creació d’un blog d’aula: On cada dia es publiqui una notícia o un contingut interessant. Felicitació de Nadal creada per l’infant. Creació d’un cançoner cantat pels nens/es. Biblioteca digital: Amb enllaços interessants, vídeos educatius...

Les TAC i la Interculturalitat

Recursos TAC per afavorir la interculturalitat: buscar llocs web amb contes, cançons, jocs, danses, etc., d’altres cultures.

Planificar Activitats amb les TAC

Prioritzin objectius interculturals: Treballar els drets de la infància, educar en la diversitat, afavorir l’enriquiment cultural i fomentar l’educació en valors.

Contribució de les TAC al Desenvolupament d’Infants amb NEE

Facilitat en la utilització dels SAAC. Seleccionar els suports necessaris per compensar les limitacions en l’ús de les TAC: Dispositius perifèrics adaptats (teclats amb tecles grans, ratolins facials, teclats Braille). Programes amb opcions d’accessibilitat. Recursos de programari específic per a infants amb NEE (programes de síntesi i reconeixement de veu, amplificadors de la imatge de la pantalla). Difusió dels recursos i experiències concretes (comunitats virtuals, portals educatius, etc.).

Recursos a l’Escola

Maquinari i Equipaments

  • Ordinadors: Per realitzar tasques docents, com a eina educativa i com a recurs educatiu.
  • Pissarres digitals: Aporten una gran quantitat de possibilitats per l’ús didàctic, pels nens suposa un gran atractiu que els permet manipular-les, interactuar directament amb els dits i d’una manera molt intuïtiva.
  • Tauletes: Tenen funcions i aplicacions similars a les dels ordinadors, actualment hi ha una gran quantitat d’aplicacions amb continguts específics dedicats a l’etapa d’educació infantil.
  • Altres equips electrònics: equips de so, càmera de vídeo...

Serveis i Programari

  • Disposar dels programes d’ordinador necessaris.
  • Disposar de cobertura Wi-Fi en tot el centre.
  • Disposar d’un sistema d’alimentació ininterrompuda.
  • Tenir instal·lat un antivirus i actualitzar-lo.

Recursos a la Xarxa

  • Portals educatius.
  • Xarxes socials:
  • Xarxes horitzontals: formades per tota mena d’usuaris, no tenen una temàtica concreta (Facebook, Twitter, etc.).
  • Xarxes verticals: dirigides i formades per professionals.
  • Blogs i edublogs.
  • Wikis i eduwikis.
  • Comunitats virtuals.

Selecció de Recursos a la Xarxa

Establir uns criteris per a la recerca i selecció de recursos. Realització de la recerca. Anàlisi de cada recurs. Selecció dels recursos més adequats als objectius perseguits.

Planificació d'Activitats

Condicionants Previs Relacionats amb les Destreses d’Interacció

Amb menors de 3 anys solament s’han d’utilitzar pantalles tàctils. Amb més grans de tres anys ja es pot introduir l’ordinador.

Propostes segons Edats

Per a nenes i nens de fins a 12 mesos

Pel que fa a la motricitat fina en aquestes edats, la destresa de l’infant no permet que interaccioni amb facilitat amb alguns mitjans tecnològics, però no per això no hem d’utilitzar-los.

Els bits d’intel·ligència són una de les propostes que podem preparar per nens d’aquesta edat. Es basa en materials d’estimulació primerenca. Consten d’una seqüència d’imatges classificades amb un criteri determinat. Es presenta als nens a la pantalla de l’ordinador, del projector o de la pissarra digital. Les imatges que es mostren van acompanyades del seu nom, ajudant a augmentar el vocabulari del nen. També afavoreix el desenvolupament sensorial, sobretot visual i auditiu.

Altres Activitats

Enregistrament en vídeo, com per exemple, enregistrar els infants quan canten cançons a classe, quan s’expliquen contes, etc. I després visualitzar-les.

Entradas relacionadas: