Tresors de l'Art Romànic a Catalunya
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,18 KB
Sant Vicenç de Cardona
Fitxa Tècnica
Autor: Desconegut
Cronologia: 1019-1040
Tipologia: Església
Materials: Pedra
Estil: Romànic català
Localització: Cardona (Bages)
Anàlisi Formal
Decorat amb arcs cecs separats per contraforts que sustenten les voltes. Galeria de finestres a l'absis central. Església de planta basilical de tres naus (la central més alta i ampla), presidida per un atri, un transsepte curt i una capçalera amb tres absis i una cripta. Separació dels tres trams centrals mitjançant pilars cruciformes que aguanten la força de l'alta volta de canó i els arcs de mig punt que separen les naus. Gran lluminositat gràcies a les tres finestres de l'absis, les petites obertures, l'òcul de la cúpula i les vuit finestres del cimbori.
Models i Influències
Sant Vicenç de Cardona és un dels exemples més representatius de l'estil llombard a Catalunya durant el segle XI, caracteritzat per les galeries d'arcs cecs. El temple no aporta grans novetats; les voltes, la disposició de l'espai i l'estil primer romànic el relacionen amb els monestirs de Ripoll, Cuixà, Sant Climent de Taüll i Santa Maria.
Mare de Déu de Veciana
Fitxa Tècnica
Títol: Mare de Déu de Veciana
Autor: Desconegut
Cronologia: Segle XIII (entre el segon i el tercer quart)
Tipologia: Escultura exempta
Material: Fusta d'àlber policromada
Mides: 88 x 44 x 30 cm
Estil: Romànic
Tema: Religiós
Localització: Museu Episcopal de Vic (Anoia)
Anàlisi Formal
Apareix asseguda amb dues columnes decoratives. El cap està cobert amb un mantell i una corona. Amb la mà dreta fa un gest afectuós cap a Jesús i amb l'esquerra aguanta un orbe. L'infant Jesús està assegut al genoll dret de Maria i porta una corona. Amb la mà dreta beneeix i amb l'esquerra sosté un llibre. Presenten una postura hieràtica, distant i geomètrica, que correspon a l'estil romànic. La Verge aporta serenitat i dolçor. Els plecs dels vestits trenquen la rígida simetria del conjunt. Les dues columnes emmarquen l'escena. La policromia del tron és la millor conservada de tota l'escultura, amb fins a cinc tonalitats.
Models i Influències
Respon a les iconografies del segle XII però incorpora elements del període de transició del romànic al gòtic (segle XIII). El contacte mare-fill es manifesta amb Jesús assegut sobre el genoll de la Verge i un lleuger contacte entre la mà dreta de la Verge i la cama de l'infant. Aquest model també es troba a l'escultura de la Mare de Déu de Santa Fe de Segarra.
La Majestat Batlló
Fitxa Tècnica
Títol: Majestat Batlló
Autor: Desconegut
Cronologia: Mitjans segle XII
Tipologia: Escultura exempta
Material: Fusta de xiprer policromada
Mides: 1,56 x 1,20 m
Estil: Romànic
Tema: Religiós (Crist en Majestat)
Localització: MNAC (Barcelona)
Anàlisi Formal
Composició frontal, hieràtica i simètrica (lleugera inclinació del cap). Treball minuciós del cabell i la barba, i els ulls. Mirada inexpressiva i distant. La distància del cap als peus és pràcticament la mateixa que entre les mans. Rígida vestimenta: túnica manicata lligada amb un cíngol i estructurada amb plecs verticals que reforcen la rigidesa i la geometrització.
Models i Influències
La frontalitat, el hieratisme, l'estilització del cos, la solemnitat i la simetria tenen un referent clar en la iconografia bizantina, que arriba a Itàlia al segle VII. Una de les còpies seria el Volto Santo di Lucca. Aquesta influència també és visible en l'ornamentació de la túnica. L'excel·lent estat de conservació de la Majestat Batlló la converteix en un referent de l'escultura romànica.