La Unió Europea: Funcionament i Òrgans

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,89 KB

Funcionament de la Unió Europea

Els estats membres cedeixen competències pròpies a favor dels interessos comuns, a institucions supranacionals:

La Unió Europea té diversos òrgans que s'ocupen d'àmbits concrets.

  • Òrgans Consultius:

    • Comité Econòmic i Social Europeu, representa la societat civil organitzada.
    • Comité de les Regions, representa les autoritats regionals i locals.
  • Òrgans Financers:

    • Banc Central d'Inversions, fa préstecs a llarg termini per projectes d'inversió.
    • Fons Europeu d'Inversions, ajuda a petites empreses.
    • Banc Central Europeu.
  • Òrgans Especialitzats:

    • Defensor del Poble Europeu, intermediari entre el ciutadà i les autoritats de la UE.

Des dels inicis, els països membres volien formar un mercat comú i una unió econòmica, que es va aconseguir al 1999 amb la instauració del Banc Central Europeu. Es van anar eliminant obstacles com les barreres de lliure circulació, però amb l'euro, una moneda única, aquesta unificació es va fer determinant i visible. Els països van viure períodes de convergència per assolir uns criteris comuns i l'any 2002 es va començar a utilitzar l'euro. Alguns estats membres però, no van voler entrar en l'anomenada eurozona i continuen tenint la seva pròpia moneda. A Espanya va desaparèixer la pesseta i amb aquest fet es va produir una inflació generalitzada en els preus.

Al 1992, gràcies al tractat de Maastricht, es creen les bases de la ciutadania europea, fet que permet que els ciutadans de la UE puguin circular lliurement i residir en qualsevol lloc del seu territori. Amb l'acord Schengen, que va entrar en vigor al 1995, es van eliminar les fronteres internes. Paral·lelament la UE pretén crear una política exterior i de seguretat comuna (PESC) que sigui representada per un dignatari, per defensar els interessos de la Unió en les reunions internacionals.

Per intentar reduir els desequilibris regionals, es va crear una política regional europea per aportar ajudes en infraestructures o formació, fons estructurals (destinats a infraestructures i equipaments de les zones més endarrerides) i fons de cohesió (per als països amb més deficiències en medi ambient i transports).

Espanya va rebre molts d'aquests fons quan va formar part de la UE. Però amb l'entrada de nous països, entre 2004 i 2007, aquests fons es van destinar als nous membres menys desenvolupats, fet que va repercutir negativament en moltes províncies espanyoles.

Una institució supranacional: la Unió Europea

La Unió Europea és un bon exemple d'organització supranacional, perquè té el seu propi parlament i el seu propi sistema jurídic, i decideix l'admissió de nous membres.

Entradas relacionadas: