Unió Europea: Institucions, Fons i Criteris d'Unificació

Clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,01 KB

Unificació Monetària: Criteris i Països

L'euro i els seus criteris d'accés

L'any 1999, amb l'establiment del Banc Central Europeu, es va aconseguir la unió econòmica i monetària. Per arribar a aquesta fita, es van eliminar les barreres a la lliure circulació de mercaderies, persones, serveis i capitals. Es va establir una moneda única, l'euro, i per accedir-hi, els països havien de complir uns criteris comuns dividits en tres fases: control de la inflació, tipus d'interès específics, i dèficit i deute públic sota control.

Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, els Països Baixos i Portugal van aconseguir aquesta convergència dins del calendari fixat i van començar a utilitzar l'euro l'1 de gener de 2002. Més tard, l'adoptaren Eslovènia (2007), Xipre i Malta (2008) i Eslovàquia (2009).

Principals Institucions de la UE

El Consell Europeu

És el màxim organisme de la UE, format pels caps d'Estat. Aprova el pressupost de la UE i té la seu a Brussel·les.

El Parlament Europeu

Pot legislar i representa el conjunt de la ciutadania, que l'elegeix directament cada 5 anys. Té la seu a Estrasburg (França).

El Consell de la Unió Europea

Format per un ministre de cada estat membre, que varia segons el tema que s'hi ha de tractar. La presidència canvia cada 6 mesos i té la seu a Brussel·les.

La Comissió Europea

Té funció executiva i ha de garantir que es compleixen les lleis. Està formada pel President i els comissaris, que són escollits pels estats membres per un període de 4 anys. Té la seu repartida entre Brussel·les i Luxemburg.

El Tribunal de Justícia

Té funció judicial i està format per un jutge de cada país membre. Es renova cada 5 anys i té la seu a Luxemburg.

El Tribunal de Comptes

Comprova els pressupostos i té la seu a Luxemburg.

Altres institucions

  • El Banc Central Europeu: Dirigeix la política monetària i té la seu a Frankfurt.
  • El Comitè Econòmic i Social: Representa organitzacions socials (sindicats i organitzacions d'empresaris) i té la seu a Brussel·les.
  • El Comitè de les Regions: Representa els governs regionals i locals i té la seu a Brussel·les.
  • El Defensor del Poble Europeu: Vetlla per garantir els drets i deures dels ciutadans i de les institucions. És nomenat pel Parlament cada 5 anys i té la seu a Estrasburg.

Els Fons Estructurals i el Fons de Cohesió

Aquests fons tenen com a objectiu ajudar les regions menys afavorides i reduir les desigualtats. Reben aquests ajuts les regions amb una renda que no arriba al 75% de la mitjana europea.

Fons Estructurals

Fons de la UE per a infraestructures i equipaments de les zones més endarrerides.

Fons de Cohesió

Fons de la UE per als països amb més deficiències en medi ambient i transport.

Entradas relacionadas: