Utilitarisme i Alienació: Conceptes Clau de Filosofia Política

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,03 KB

Política Utilitarista i Liberalisme Social

El Liberalisme Social defensa la mínima intervenció de l’Estat en política i economia, tant en la vida individual com en la comunitària. Promou l'economia de mercat, però considera necessària la intervenció estatal per aconseguir una major igualtat social, buscant la màxima felicitat per al màxim de persones.

Legitimitat i Funció de l'Estat Utilitarista

La legitimitat de l'Estat es basa en la seva utilitat: la capacitat de respondre als interessos ciutadans, arbitrar demandes i canviar lleis inútils. La seva funció principal és corregir desigualtats i promoure la llibertat personal. Això inclou la defensa de llibertats fonamentals, la prevenció de models de vida uniformes, la llibertat d’expressió, la tolerància i l'educació.

Límits de l'Acció Estatal

L'Estat actua contra els individus només quan aquests vulneren els drets dels altres, però no quan ho fan contra si mateixos.

Crítica al Capitalisme i Propostes de Millora

El capitalisme, per si sol, no proporciona la màxima felicitat. Per això, cal millorar les condicions dels treballadors per evitar la fractura social. Es proposa el sufragi universal (democràcia representativa amb presència obrera i influència dels propietaris) i la igualtat entre homes i dones, entre altres mesures.

L'Alienació Econòmica segons Marx

Karl Marx aplica el terme alienació a les condicions dels proletaris, els obrers industrials, en la societat capitalista. L’alienació se situa al centre de les relacions econòmiques de producció.

La Falsa Llibertat del Treballador Capitalista

La ideologia burgesa defensava que, en el nou sistema capitalista, el treballador s’havia alliberat dels seus antics lligams i havia aconseguit la llibertat de treballar per al millor postor. Marx, però, revela els mecanismes de la societat burgesa a través dels quals la dependència i l’alienació s’han fet invisibles i més fortes, afectant la condició pròpia de l’ésser humà: el treball.

Formes d'Alienació en la Societat Capitalista

La societat capitalista produeix diferents formes d’alienació entorn del treball, que fan del subjecte un ésser aliè a si mateix (un "ésser-per-a-un-altre"):

  • El treballador està obligat a vendre la seva força de treball.
  • El treballador és un element més al costat de les màquines i els mitjans de producció.
  • El producte del seu treball li és completament aliè.
  • L’alienació es produeix en el procés de treball; el treballador no sap quina relació té la seva activitat concreta amb el procés global i el resultat final.

Superació de l'Alienació

Aquesta alienació només es pot superar amb l’abolició de la propietat privada. La història ha de continuar cap a una societat sense classes, on el sòl i els mitjans de producció siguin propietat col·lectiva.

Entradas relacionadas: