El Valencià: Reconeixement Oficial, Ensenyament i Titulacions
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,7 KB
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua i el Dictamen de 2005
El 1998, després d’un intens debat, es va crear l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). Aquesta institució es va fundar amb l'objectiu de solucionar les qüestions relatives a la denominació i normativa del valencià. Aquest procés va culminar el 2005, amb l'aprovació d'un dictamen fonamental sobre l'entitat del valencià, que estableix oficialment a què es refereix quan es parla de la llengua valenciana.
Reconeixement Oficial i Àmbit Lingüístic Compartit
El dictamen reconeix la denominació oficial del valencià com una llengua compartida amb les comunitats autònomes de Catalunya i les Illes Balears, el Principat d'Andorra, la ciutat de l'Alguer (Sardenya) i el departament francès dels Pirineus Orientals. Tots aquests territoris formaven part de l'antiga Corona d'Aragó.
El fet que una llengua es parli en més d’un territori no és un cas aïllat, sinó una realitat present en altres llengües com el portuguès (Portugal i Brasil) o l'anglès (Estats Units i Gran Bretanya). Aquesta pluralitat territorial enriqueix la llengua. El reconeixement oficial per part de l'AVL va reforçar la posició i l'ús social del valencià.
Reforma Estatutària i Educació Bilingüe (2006)
El 2006 es va dur a terme la reforma de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana per incloure-hi referències explícites a la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i a l'AVL, que no hi estaven prèviament incorporades de manera directa.
Programes d'Ensenyament i Titulacions Docents
Com a conseqüència de la LUEV, es van establir i consolidar diversos programes d'educació bilingüe a la Comunitat Valenciana. Això va significar la introducció i promoció del valencià a l'escola mitjançant programes com el Programa d'Immersió Lingüística (PIL), el Programa d'Incorporació Progressiva (PIP), el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV) i el Programa Experimental Bilingüe Enriquit (PEBE).
Arran d'aquests programes, els docents han d'obtenir titulacions específiques per poder impartir docència de valencià i en valencià. Aquestes titulacions principals són la Capacitació en Valencià i el Títol de Mestre en Valencià.
Requisits per a la Capacitació en Valencià (Decret 2013)
Segons el decret del 2013, en el seu article 2, per obtenir la Capacitació en Valencià es requereix complir dos requisits principals:
- Competència lingüística: Acreditada mitjançant l'obtenció del certificat de nivell C1 de valencià.
- Competència professional: Adquirida a través de la superació de 24 crèdits ECTS de formació en les assignatures específiques que condueixen a aquesta capacitació.
Requisits per al Títol de Mestre en Valencià (Decret 2013)
El mateix decret del 2013, també en l'article 2, estableix els requisits per obtenir el Títol de Mestre en Valencià:
- Posseir prèviament la Capacitació en Valencià.
- Acreditar una competència professional addicional, que implica superar dos mòduls de 8 crèdits ECTS cadascun (sumant-se als 24 crèdits ECTS de la capacitació, resultant en un total de 32 crèdits de formació pedagògica específica).
- Demostrar una competència lingüística superior, mitjançant l'obtenció del certificat de nivell C2 de valencià o un nivell superior.
Mecanismes d'Acreditació Lingüística
Per acreditar els nivells de competència lingüística en valencià (com el C1 o el C2), existeixen diversos organismes i procediments reconeguts, entre els quals destaquen:
- La Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV).
- Les Escoles Oficials d'Idiomes (EOI).
- La Comissió Interuniversitària d'Estandardització d'Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA).
Modificacions Legislatives del 2018
Una modificació legislativa del 2018 va introduir alguns canvis rellevants. Pel que fa al Títol de Mestre en Valencià, es va clarificar que no es requereix presentar addicionalment el certificat de nivell C1, atès que el requisit lingüístic per a aquest títol és el nivell C2, que és superior.
A més, aquesta modificació va atorgar a cada universitat la facultat de certificar la Capacitació en Valencià als seus propis alumnes, integrant possiblement aquesta certificació dins dels seus plans d'estudis.