Valentí Almirall i el Catalanisme
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,25 KB
L'obra de Valentí Almirall
1880: Primer congrés catalanista organitzat per Almirall per aglutinar tots els que lluiten per les llibertats de Catalunya.
Tendències del congrés:
- Almirall: no separatistes i d'esquerres.
- Renaixença (cultural): tradicionalistes i res de política.
Conseqüències del congrés:
- Reivindicar el dret civil català.
- Creació d'una acadèmia de la llengua catalana.
- Fundació del Centre Català com a entitat de caràcter permanent. Es funda el 1882 i és un grup transversal sense cap influència de Madrid.
1883: Segon congrés catalanista: importància de fer política al marge de Madrid i defensa del proteccionisme i del dret civil català.
1885: Memorial de Greuges a Alfons XII: Almirall convoca una assemblea amb les principals forces econòmiques, socials i culturals per redactar un memorial de reivindicacions. (Primer acte catalanista sense transcendència a Madrid).
A les forces catalanistes les uneix la política aranzelària entre Espanya i el Regne Unit.
El memorial ve a mostrar la ineficàcia dels partits polítics oficials que, a poc a poc, van perdent pes específic i portarà a un declivi entre els partits polítics espanyols i les classes benestants catalanes.
1886: Almirall publica "Lo Catalanisme" on situa les bases del catalanisme progressista fonamentat en el particularisme.
Fracàs del projecte d'Almirall
- Procés inviable i massa republicà per ser acceptat per la burgesia.
- Projecte socialment poc definit.
- Rebuig d'Almirall a l'Exposició Universal de 1888.
- Divisió del Centre Català. El Centre Català desapareix el 1890 i apareix la Lliga Catalana (conservadors) i el 1891 es transforma en Unió Catalanista (Francesc Cambó, Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch). El 1892 elaboren les Bases de Manresa.
El Catalanisme Conservador (1a part)
L'Església catòlica deixa de donar suport al carlisme i es passa al catalanisme, cristianitzant-lo.
Vigatanisme
Moviment cultural i intel·lectual que té lloc a Vic per facilitar el pas de l'església catalana del carlisme al liberalisme o catalanisme. Destaca el bisbe Morgades, mossèn Jaume Colell i mossèn Cinto Verdaguer. El seu objectiu es basa a cristianitzar el catalanisme i la font d'expressió és "La Veu de Montserrat".
1881: Entronització de la Mare de Déu de Montserrat.
1893: Restauració del monestir de Ripoll.
- Demanda de bisbes catalans.
El bisbe Morgades és traspassat a Barcelona i Josep Torres i Bages serà el substitut a Vic.
1892: Torres i Bages publicarà "La Tradició Catalana". Segons ell, Catalunya reposa sobre la família, la propietat i la religió. "La Tradició Catalana" és la contesta a l'obra d'Almirall. El liberalisme és refusat per laïcista i revolucionari. Refusa el carlisme per immobilisme i refusa l'evidència carlina.
Torres i Bages portarà l'opinió catòlica a abandonar l'integrisme i el carlisme tradicional. "La Tradició Catalana" té la missió de posar les bases ideològiques per construir un projecte catalanista sostenible per l'església i diferent al d'Almirall.
Segons Torres i Bages, calia presentar l'església com l'essència de la pàtria. Segons ell, distingeix entre la regió, que és quelcom natural, i l'estat, que és una cosa artificial. L'essència final és: "Catalunya serà cristiana o no serà".
El Catalanisme Conservador (2a part)
Lliga Catalana
Comença el 1886 amb un discurs d'Enric Prat de la Riba al Centre Escolar Catalanista: "La nació és l'única pàtria dels catalans".
1887: Es funda la Lliga Catalana. Els que la componen són del grup de la Renaixença i relacionen catalanisme amb nacionalisme. Aprofitaran el viatge de la reina regent el 1888 per demanar un sistema autònom per a Catalunya (Missatge a la Reina Regent).
1889: Reivindicació del dret civil català, que significa el manteniment del dret civil català (el volen treure).