Vida Quotidiana al Franquisme: Fam, Canvis Socials i Censura

Clasificado en Electrónica

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,73 KB

La Vida Quotidiana al Franquisme

Fam i Misèria a la Postguerra (1939-1952)

Fam i misèria marcaren els primers anys. La dieta es basava en pa negre, farina, moniatos, llegums i arengs. Escassejava la carn, el peix, els ous i la fruita, provocant malnutrició i malalties com la tuberculosi, la diftèria i el tifus.

La roba i el calçat eren escassos. S'inventà el gasogen per a moure vehicles.

La Societat de Consum dels Anys Seixanta

Augmentà el nivell de vida. Millorà l'alimentació i s'estengué la venda d'electrodomèstics (rentadores, frigorífics, televisors). Molts espanyols compraren automòbils o instal·laren telèfons a casa. Les vacances permeteren temps d'oci, visitant pobles natals o platges.

El Paper de la Dona

El franquisme imposà un model patriarcal. La dona havia de ser esposa i mare, perdent drets respecte a la Segona República. Necessitava permís del pare o marit per a treballar i se li prohibiren certes professions (jutge, notari, diplomàtic). S'imposà una forma de vestir decorosa. Als anys 60, les dones accediren a l'educació i al treball assalariat, tot i que persistí la discriminació.

La Cultura de Masses

La ràdio transmetia oficis religiosos, partits de futbol, música i serials. La televisió esdevingué competència, amb concursos i sèries majoritàriament estrangeres. Tots els espectacles estaven sotmesos a censura, incloent textos teatrals i indumentària.

L'Ensenyament

L'Església catòlica monopolitzà l'ensenyament. Es prohibí la coeducació i s'apartà mestres republicans. L'educació havia de difondre els valors del règim, com l'amor a la pàtria, el paper secundari de la dona i l'obediència a Franco.

Entradas relacionadas: