Vies Romanes: Enginyeria i Comunicació a l'Imperi
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,91 KB
Les Vies Romanes
Els romans van ser la primera civilització que va projectar una extensa xarxa de vies de comunicació. Van tenir la necessitat de construir carreteres en el moment que es van expandir fora de la ciutat. La primera finalitat de la construcció de les vies va ser controlar tots els territoris romans, però també van servir per facilitar el comerç i la comunicació entre les ciutats de les províncies.
- Via: camí força ample per a carros.
- Iter: camí per anar a peu, amb un animal de càrrega o amb llitera.
Per construir-les, els romans dibuixaven un recorregut recte. Una vegada tenien el traçat, l'exèrcit en construïa la via. El procés de construcció era el següent:
- Delimitaven l'amplada de la via, fent dos solcs que recobrien amb dues fileres de pedres.
- Excavaven un canal entre les dues fileres de pedres.
- Posaven una primera capa de pedres.
- Posaven una altra capa de sorra o de grava.
- Recobrien aquestes capes amb pedres triturades o bé amb lloses de pedra.
Gràcies al gruix que tenien s'han conservat fins als nostres dies.
Tots els camins porten a Roma
La majoria de vies romanes unien un punt qualsevol de l'Imperi amb la ciutat de Roma. El nom de la via més la distància recorreguda eren informacions que els viatgers trobaven en els mil·liaris, uns monòlits de pedra en forma cilíndrica d'uns 2 metres d'alçada. Els desplaçaments es feien a peu, a cavall o bé en carro. Com que es tardaven molts dies a arribar al lloc desitjat, es van instal·lar hostatgeries.
Via Augusta
Començava als Pirineus i va ser la calçada més llarga d'Hispània. Arribava fins a Cadis i permetia recórrer la distància que separava Roma i Cadis.
Itinerari d'Antoní
Era un conjunt de descripcions de carreteres i camins de l'Imperi, on figurava la llista de poblacions que s'havien de travessar, la durada del trajecte i els llocs on els viatgers es podien aturar i trobar allotjament. Moltes carreteres actuals s'han traçat pel recorregut de les vies romanes.
Via Capsacosta
L'única funció era la comunicació amb unes mines de plata i ferro de l'actual Catalunya Nord.
Ponts Romans
Es feien servir quan en el recorregut de les vies hi havia un riu o un llac. Si era un rierol, es feia amb fusta, i si era un riu cabalós, de pedra. Per a la construcció del pont, buscaven el pas més convenient. Després, es marcaven on es farien els pilars i es començaven a fer els fonaments. No volien posar el pilar enmig del riu, per això feien ponts estrets i d'un sol arc. Quan van fer avenços en les tècniques constructives, els posaven al mig i eren més consistents i esvelts. Després dels fonaments, aixecaven els pilars. Els fusters feien els arcs, que es recobrien de blocs de pedra.