Violència Masclista i Sexisme: Definicions i Lleis
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,37 KB
VIOLÈNCIA MASCLISTA:
s’exerceix contra les dones com a manifestació de la discriminació i situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones, es produeix per mitjans físics, econòmics i psicològics, incloses les amenaces, intimidacions i coaccions, té com a resultat dany o patiment físic, sexual o psicològic, tant en l’àmbit públic com al privat.
ESPAÑA → LLEI ORGÀNICA 1/2004, DE 28 DE DESEMBRE, DE MESURES DE PROTECCIÓ INTEGRAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE.
CATALUNYA → LLEI 5/2008, DE 24 D’ABRIL, DELS DRETS DE LES DONES A ERRADICAR LA VIOLÈNCIA MASCLISTA.
VIOLÈNCIA DOMÈSTICA:
lloc on succeeixen els fets delictius, en el si de la família o en l’espai domèstic (la llar). Comprèn actes de maltractament físic, psíquic, sexual o altres tractes vexatoris que cometeix una persona determinada sobre un o més membres del seu nucli familiar o convivència.
SEXE:
característiques físiques i biològiques que venen donades per naixement (home, dona).
GÈNERE:
construcció sociocultural que varia en el temps i en les societats, defineix els trets característics d’allò que es considera masculí i femení en una societat determinada.
SEXISME:
conjunt de tots i cadascun dels mètodes emprats en el si del patriarcat per poder mantenir en situació d’inferioritat, subordinació i explotació al sexe dominat: el femení. Abasta tots els àmbits de la vida i les relacions humanes.
SEXISME AMBIVALENT:
actituds sexistes es combinen sentiments subjectivament negatius i positius cap als gèneres. Constructe bidimensional que abasta 2 tipus d'actituds sexistes:
Sexisme hostil:
comparteix amb el sexisme tradicional la seva càrrega afectiva-negativa. Es defineix com un prejudici cap a les dones que les considera una situació d’inferioritat respecte als homes, i la valoració cap als homes com a ostentadors del poder i responsables de la relegació de la dona a un estatus inferior. Caracteritza a les dones com un grup subordinat i legitima el control social que exerceixen els homes mitjançant actituds tradicionals i amb perjudicis. Considera que les dones ja han aconseguit la igualtat i no necessiten cap mesura política de protecció impedint amb això la igualtat real.