Virus: Origen, Cicle de Vida i Relació amb el Càncer

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,86 KB

Origen dels Virus: Hipòtesis i Característiques

L'origen dels virus és un tema de debat científic, amb dues hipòtesis principals:

  • Hipòtesi 1: Organismes Primitius

    Es considera que els virus són organismes molt primitius, per tant, molt simples i previs a la cèl·lula. L'argument principal és que es creu que les primeres formes de vida estaven basades en ARN, i els virus són els únics en què es troba l'ARN com a material genètic principal en molts casos.

  • Hipòtesi 2: Gens Cel·lulars Independents

    Es considera que els virus són gens cel·lulars que s'han tornat independents. Per tant, són paràsits i molt simples. L'argument principal és que tots els virus depenen de la seva cèl·lula hoste per reproduir-se. Un segon argument és que hi ha gens vírics que estan molt relacionats amb els de la seva cèl·lula hoste, la qual cosa indica que provenen d'un mateix origen.

És important destacar que els virus no són considerats organismes vius, ja que no realitzen totes les funcions vitals de manera autònoma.

Cicle de Vida dels Virus: Etapes i Mecanismes

Els virus són paràsits intracel·lulars obligats perquè els hi falta la maquinària metabòlica pròpia i només tenen les instruccions genètiques per a replicar-se. El seu cicle de vida es divideix en dues etapes principals:

  • Etapa Extracel·lular

    Quan els virus no estan en contacte amb cap cèl·lula, són partícules inerts. El contacte amb una cèl·lula hoste sempre és a l'atzar.

  • Etapa Intracel·lular

    L'activitat vírica comença quan un virus entra en contacte amb una cèl·lula. Les fases principals quan un virus infecta una cèl·lula animal són:

    • Adsorció

      Es produeix per la unió de les espicules del virus amb receptors (glicolípids o glicoproteïnes) específics de la membrana de la cèl·lula hoste.

    • Penetració

      El virus pot entrar per dos mecanismes: per invaginació (endocitosi) o per fusió de la membrana vírica amb la membrana cel·lular. Un cop dins, la càpsida es desintegra, alliberant el material genètic.

    • Període de Latència

      Anomenat així perquè no s'observa cap canvi des de l'exterior de la cèl·lula. Però, en realitat, els virus estan replicant el seu àcid nucleic i sintetitzant les seves proteïnes. Un cop s'ha sintetitzat tot el necessari, les càpsides s'uneixen a l'àcid nucleic i es formen nous virus al citoplasma.

    • Sortida del Virus

      La càpsula (o nucleocàpsida) pot sortir per gemmació de la cèl·lula, emportant-se un fragment de la membrana cel·lular que es convertirà en l'embolcall del virus. Quan el virus surt així, la cèl·lula no mor. Quan els virus no tenen embolcall, la manera de sortir és que la cèl·lula explota i allibera tots els nous virions (procés conegut com a lisi).

Virus i Càncer: Mecanismes de Transformació Cel·lular

El càncer és un canvi a les cèl·lules que fa que es divideixin sense control i que originen masses de cèl·lules desorganitzades, conegudes com a tumors. El fet que les cèl·lules filles de les canceroses també ho siguin indica que hi ha un canvi en els gens de la cèl·lula. Hi ha dos mecanismes possibles pels quals un virus pot transformar una cèl·lula en cancerosa:

  • Primer Mecanisme: Alteració Genètica per Inserció

    Quan el virus s'incorpora a l'ADN de la cèl·lula hoste, ho fa per un lloc que altera el funcionament d'un gen normal, provocant una mutació que pot conduir a la transformació cancerosa.

  • Segon Mecanisme: Presència d'Oncogens Vírics

    El mateix virus porta un gen especial anomenat oncogen, el qual és directament responsable de produir la transformació de la cèl·lula en cancerosa.

Entradas relacionadas: