La Volta de la Capella Sixtina: Anàlisi Completa

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,39 KB

La Volta de la Capella Sixtina

Documentació General

  • Títol: La Volta de la Capella Sixtina
  • Autor: Miquel Àngel (1475-1564)
  • Cronologia: 1508-1512
  • Estil: Renaixement (Cinquecento)
  • Tècnica: Fresc
  • Suport: Mur de 13,7 x 39 m
  • Localització original i actual: La Capella Sixtina del Vaticà a Roma

Referents Històrics

Després de la presa de Milà pels francesos (1499) i del període de Savonarola a Florència (1494-1498), el saqueig de Roma per les tropes de l'emperador Carles V (1527) marca la fi de la fase culminant del Renaixement i inicia una època de turbulències polítiques i religioses marcada per la Reforma Protestant i la greu crisi política que comporta (guerres de religió).

La Contrareforma catòlica (Concili de Trent, 1545-63) va ser la resposta de l'Església Romana i va comportar el trencament definitiu de la unitat del cristianisme occidental.

Estil

La Volta de la Capella Sixtina és una seqüència de pintures d'estil renaixentista del segle XVI. Pertany a l'Alt Renaixement o Cinquecento.

El Renaixement és l'art sorgit a Itàlia i fomentat en un retorn als criteris estètics de l'antiguitat clàssica grega i romana, en l'exaltació de la naturalesa com a model i en el nou sentit de l'home, aportat per la filosofia humanista.

Miquel Àngel no es considerava un pintor, era sobretot escultor. Per tant, formalment el seu dibuix i pintura conserva el moviment i la força que inspira la seva escultura.

Miquel Àngel pinta més de tres-cents cossos humans en una seqüència unitària, organitzada i encarregada en un sistema de marcs articulats, representant el principi de la humanitat.

Descripció

Es divideix l'espai en 9 sectors, hi ha recuadres de dues amplades: 5 de petits i 4 de grans.

  • 1r recuadre: Separació de la llum i les tenebres.
  • 2n recuadre: La creació dels astres. El creador apareix en dues imatges diferents i simultànies.
  • 3r recuadre: Separació de les aigües. Figura de Déu, amb els braços estesos cap al davant i amb els palmells oberts.
  • 4t recuadre: Creació d'Adam. Cor d'onze àngels, s'atança del món desolat i buit d'Adam. La mà esquerra d'Adam es mou i la dreta de Déu, que té el dit índex en extensió, són símbol de creació.
  • 5è recuadre: Creació d'Eva. Representa a Déu de perfil fent sortir Eva.
  • 6è recuadre: Pecat i expulsió del Paradís. Exposa al mateix temps els episodis de la temptació, on la serp cargolada a l'arbre té cap i tors de dona, i l'expulsió dels primers pares.
  • 7è recuadre: Sacrifici de Noè. Ofereixen en sacrifici animals.
  • 8è recuadre: Diluvi Universal. Uns refugiats troben la salvació en un terreny més elevat.
  • 9è recuadre: Noè embriac. Representa a Noè nu, que es va embriagar de manera involuntària de la seva vinya, ja que era llaurador.

Anàlisi Formal

Elements Plàstics

Totes les figures de Miquel Àngel estan prèviament dibuixades per tal d'alliberar la imatge. Podríem dir que es dóna un predomini del dibuix sobre el color.

Quant al color, direm que en els frescos s'estableix una harmonia i equilibri entre els colors càlids (rosats, marrons, grocs) que ressalten sobre els freds (blaus, verds, grisos i violetes), colors litúrgics.

Composició

La composició és unitària, és a dir, preval el conjunt de les pintures per sobre de la individualitat de cadascuna.

Les figures semblen voler alliberar-se del marc espacial, però encara són composicions tancades.

La llum és una llum bastant natural i uniforme amb uns certs efectes de clarobscur en certes parts dels cossos nus, plegats dels vestits i detalls del fons.

A nivell expressiu, l'interessa representar l'esplendor corporal expressant a través d'una musculatura quasi sobrenatural.

El moviment és contingut, a punt d'esclatar, on l'esperit es vol alliberar de la matèria.

Interpretació

Temàtica

Set profetes que apareixen a l'Antic Testament i cinc sibil·les.

A la Volta de la Capella Sixtina s'hi desenvolupa un immens programa iconogràfic del món cristià i del pagà que resumeix la història de la salvació, des de la creació del món i de l'home fins als prolegòmens de la vinguda de Crist.

Contingut i Significació

La Volta de la Capella Sixtina, que el Papa Juli II li confia el 1508. Per primera vegada, la concepció doctrinal és la de l'artista que realitza l'obra en total llibertat i soledat.

A la Volta de la Capella Sixtina, Miquel Àngel va realitzar un programa humanístic religiós, que expressa la fusió de la teologia jueva i la cristiana amb les idees neoplatòniques.

La creació d'Eva significa la creació de l'Església.

Funció

Una funció religiosa-humanística: manifest de les idees neoplatòniques; i política, ja que el programa va agradar al seu patrocinador Juli II (que estava en guerra contra les tropes estrangeres i heretges) perquè volia donar a entendre mitjançant aquestes metàfores teològiques el seu triomf sobre els enemics.

Entradas relacionadas: