La Volta de la Capella Sixtina: Anàlisi i Descripció
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,67 KB
Documentació General
Nom: Volta de la Capella Sixtina
Autor: Miquel Àngel
Estil: Renaixement
Tècnica: Fresc
Suport: Mur
Referents Històrics
La capitalitat artística passa a la Roma dels Papes. Roma ja no és una fita obligada per veure i estudiar les ruïnes clàssiques, sinó la ciutat on es porten a terme les obres més importants del període. El saqueig de Roma per les tropes de l'emperador Carles V marca la fi de la fase culminant del Renaixement i inicia una època de turbulències polítiques i religioses marcada per la Reforma Protestant i la crisi política que comporta la Contrareforma Catòlica.
Estil
La volta... és una seqüència de pintures d'estil renaixentista del segle XVI. Pertany a l'Alt Renaixement, la primera part del segle XVI. El Renaixement és l'art sorgit a Itàlia i fonamentat en un retorn als criteris estètics de l'antiguitat clàssica grega i romana, en l'exaltació de la naturalesa com a model i en el nou sentit de l'home, aportat per la filosofia humanista. L'Humanisme és una concepció filosòfica que exalta la figura humana, la individualitat i la llibertat de l'home per interpretar el món. Miquel Àngel no es considerava un pintor, era sobretot escultor. Aposta per una bellesa sublim, que aspira a la perfecció personal i s'expressa en el dibuix. Normalment treballa sol i prepara detalladament el dibuix de cada figura.
Descripció
Aquesta obra estructura l'espai de 36x13 metres de planta base amb deu falsos arcs faixons, quedant subdividit l'espai en 9 sectors transversals, que degut a la intersecció de falses cornises, se subdivideixen al seu torn en tres registres. Arrencant de la paret, trobem dotze llunetes i vuit triangles o petxines. Les quatre cantonades es troben ocupades per quatre petxines més grans. El registre central, per tal d'evitar la monotonia, alterna requadres de dues amplades.
- 1r requadre: Separació de la llum i les tenebres. Representa el Creador en una forta torsió.
- 2n requadre: La creació dels astres. El Creador apareix en dues imatges diferents i simultànies.
- 3r requadre: Separació de les aigües. L'escena es troba ocupada gairebé en la seva totalitat per la figura de Déu.
- 4t requadre: Creació d'Adam. Déu apareix en la immensitat del cel amb un mantell que l'envolta majestuosament inflat, acompanyat d'un cor d'onze àngels.
- 5è requadre: Creació d'Eva. Representa Déu de perfil.
- 6è requadre: Pecat i Expulsió del Paradís. Exposa al mateix temps els episodis de temptació.
- 7è requadre: Sacrifici de Noè. Representa el moment en què Noè i la seva dona i fills ofereixen animals en sacrifici.
- 8è requadre: Diluvi Universal. S'articula amb una sèrie d'episodis en primer pla.
- 9è requadre: Noè Ebri. Representa Noè nu, sense voler per la vinya.
Descripció dels registres laterals: Als registres i en correspondència amb els requadres petits, trobem tota una sèrie de monumentals figures masculines i femenines.
Anàlisi Formal
Elements Plàstics
És una pintura mural realitzada al fresc. Es requereix rapidesa i seguretat en el disseny i en l'ús del color, que en assecar queda fixat en l'arrebossat. Totes les figures prèviament dibuixades, per tal d'alliberar la imatge, un predomini del dibuix sobre el color. En quant al color, direm que en els frescos s'estableix una harmonia i equilibri entre els colors càlids, que ressalten sobre els freds.
Composició
És unitària, preval el conjunt de les pintures per sobre de la individualitat de cadascuna i s'articula en una composició arquitectònica simulada. Les figures semblen voler alliberar-se del marc espacial. La llum és una llum bastant natural i uniforme amb uns certs efectes de clarobscur en certes parts dels cossos nus, plegats dels vestits i detalls del fons. Les figures són entrellaçades en multiplicitat de moviments.
Interpretació
L'artista florentí va idear un extens programa iconogràfic bíblic dividit en tres registres.
- Arrencant des de les parets, sorgeixen a ambdós costats les llunetes de les finestres on es mostren avantpassats de Crist.
- En un segon nivell, també a ambdós costats, es representen personatges que van anunciar l'arribada del Messies.
- En el tercer nivell, situat al centre, Miquel Àngel distribueix l'espai en nou franges rectangulars.
Funció
Funció religiosa-humanística, manifest de les idees neoplatòniques i política.