Xarxa urbana catalana

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB

* Característiques per definir ciutat: Numero d’habitants, Població Activa, Ocupació, Densitat de població. (No són iguals a tots els Països)

o Altres: Agrupaments d’edificis i carrers.

o Característiques sociològiques: Institucions administratives (són imprecises per comparar.

* Quadre percentatge de població urbana per continents (Amèrica del nord, Amèrica llatina, Europa, Oceanía, Àsia i Àfrica):

* Aquesta distribució pot ser deguda a una part de la població que encara Es dedica al sector primari, el desenvolupament de la zona en qüestió, Les zones urbanes d’aquesta, la industrialització, el nombre D’habitants. Durant les últimes dècades el % de la població urbana a Crescut, sobretot a Àfrica i Àsia.

* Diferents ritmes D’urbanització: Fins als S.XXI, la població rural era més nombrosa que La urbana. Però el 2008, més del 50% de la població mundial viu en àrees Urbanes. Futur= ciutats. Durant el S.XX, el creixement urbà més Important a Àfrica i Àsia.

* Glossari

* Xarxa Urbana à Conjunt de ciutats i nuclis de població diferents en mida i Funcions. Articulats jeràrquicament a través d’infraestructura de Comunicació i es relacionen per interaccions.

* Sistema urbà ÀConjunt de ciutats i nuclis de població d’una zona determinada que Formen una xarxa urbana més o menys complexa, amb nucli i sectors Especialitzats i interrelacionats que desenvolupen funcions supralocals i Que funcionen unitàriament.

* Fluxos del sistema urbà à Intercanvis de tot tipus produïts entre els diferents nuclis que formen un sistema urbà.

* Area Metropolitana à Gran ciutat envoltada de petites i mitjanes Ciutats. Ven integrat, fluxos entre nucli central i dels voltants. Millores tecnologies de mitjans de comunicació i transports. Innovació En l’energia, indústria, ferrocarrils, automòbils. Nucli central tendeix A especialitzar-se en serveis, mentre que els nuclis que l’envolten són D’usos residencials i d’instal·lacions industrials i equipaments d’ocis I comercials. (Houston, Kansas)

* Conurbació à No hi ha un nucli Predominat, sinó diversos nuclis igual d’importants o similar. Estructura polinuclear (abundància activitats secundàries i terciaris, Gran intercanvi de fluxos entre les seves ciutats. (Randstard, Rhur).

* Megalòpolis à Gran regió urbana amb conurbanacions i àrees Metropolitanes en successió (més de 20 milions de persones), múltiples Nuclis urbans de diferents importància, amb complexes xarxes D’activitats econòmiques (gran intercanvi de fluxos).

* La xarxa urbana catalana:

Distribució De la població irregular, densitat de població alta a la costa, Especialment a la central, baixes al Pirineu, xarxa urbana densa al Litoral i prelitoral, poc densa a l’interior. Xarxa urbana liderada per BCN (arc mediterrani = macroregió europea formada pels territoris de la Mediterrània occidental situada entre Andalusia est i nord d’Itàlia i També la més important a la xarxa espanyola, després de Madrid.

* Xarxa integrada:

Molts intercanvis entre els nuclis urbans que la formen (vehicles, mercaderies, viatges i dades).

4 Nivells en la xarxa urbana catalana: Regió metropolitana de BCN, Ciutats d’influència supracomarcal, centres comarcals i centres Subcomarcals.

a) La regió metropolitana de BCN: Té funció De centre administratiu, econòmic i de serveis molt important i afecta a Tot el territori català. Te dues zones:

* Àrea metropolitana Formada per BCN i els municipis propers (Hospitalet, Cornella, Badalona, Sant Adrià, Santa Coloma, San Cugat).

* La Corona Metropolitana: Anell que envolta l’àrea metropolitana i que inclou unes capitals Comarcals i ciutats industrialitzades (Mataró, Granollers ).

b) Les ciutats d’influència supracomarcal i zones urbanes d’influència econòmica i social (Tortosa, Lleida, Girona).

c) Centres Comarcals: Ciutats relacionades amb els centres urbans d’altres Països (2 eixos de comunicacions: Mediterrani i Atlàntica), 6 Subsistemes urbans (Mediterrani, Central, Meridional, Cantàbric, Atlàntic, Canari).

QUADRE GRAN

a) Urbà (alta densitat de població aspecte compacte, diversitat d’activitats) à Badalona, BCN.

b) Periurbà: Espai a la perifèria de la ciutat, però relació activa, activitats industrials i serveis urbans.

c) Suburbà: Baixa Densitat de població a les afores dels nuclis urbanes, Ús residencial sobretot, ús del transport privat diàriament. À Mataró, Vilanova.

d) Rururbà: Allunyat de la ciutat, més o menys rural, activitats rurals i urbanes/industrials. À

e) Rural: Baixa densitat de població, pot ser dispers o concentrat (poblament). Activitat agrícoles i ramaderes. À Pirineus (Vall d’Aràn, Pallarus)

Entradas relacionadas: