Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Arte y Humanidades de Bachillerato

Ordenar por
Materia
Nivel

La Catedral de Santiago: Estilo, Estructura y Significado

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,24 KB

La Catedral de Santiago de Compostela: Obra Arquitectónica Románica

Ficha Técnica

  • Función: Religiosa. Iglesia de Peregrinación.
  • Localización: Santiago de Compostela, La Coruña, España.
  • Autor: Desconocido. Las obras fueron encargadas por los obispos Diego Peláez y Diego Gelmírez. El Pórtico de la Gloria es obra posterior, del maestro Mateo, realizada en la 2ª mitad del siglo XII.
  • Cronología: 1075 a 1128.
  • Estilo: Románico.

Descripción Arquitectónica

Forma y Estructura

Catedral románica, típico modelo de iglesia de peregrinación, con planta de cruz latina de tres naves y cabecera con girola y absidiolos. La longitud del edificio es de 97 metros.

Materiales

Obra arquitectónica realizada en sillares de granito.

Descripción General del Edificio

El... Continuar leyendo "La Catedral de Santiago: Estilo, Estructura y Significado" »

Catedral de Santiago de Compostela: Anàlisi i influències

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,17 KB

CONTEXT

La catedral de Santiago de Compostel·la (1075-1211) és l'obra mestra del Romànic espanyol i la més evolucionada i monumental de les esglésies de peregrinació europees. De fet, hauria de classificar-se com una obra mestra deL Romànic francès, per la seva planta tan semblant a la de Sant Serni (Sant Saturnino) de Tolosa. La seva construcció comença en 1075, s'interromp en 1105 i es reinicia en 1117 pel bisbe Diego Gelmírez (de cultura francesa), que va reparar, abovedó i va fortificar l'obra anterior de l'edifici.

ANÀLISI FORMAL

La planta és de creu llatina amb un cos longitudinal de tres naus: la central coberta per volta de canó amb arcs faixons que la divideixen en deu trams. les laterals amb voltes d’aresta. El transsepte... Continuar leyendo "Catedral de Santiago de Compostela: Anàlisi i influències" »

Kandinsky i l'abstracció: Composició IV

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,17 KB

Composició IV de Kandinsky

Anàlisi de l'obra

Introducció

L'obra Composició IV de Kandinsky, creada el 1911 i ubicada a Düsseldorf, pertany a l'estil abstracte. Està pintada a l'oli sobre tela.

Biografia de Kandinsky

Kandinsky és considerat l'impulsor de l'abstracció en la pintura. Va estudiar a Alemanya, però va tornar al seu país a causa de la guerra. La revolució russa i el seu desacord amb els principis comunistes el van fer retornar a Alemanya. Posteriorment, la pressió del nazisme el va obligar a traslladar-se a París, la capital de l'art en aquell moment.

Context històric

L'obra s'emmarca dins de les primeres avantguardes. Va ser creada anys abans de l'esclat de la Primera Guerra Mundial, en un període de grans tensions internacionals... Continuar leyendo "Kandinsky i l'abstracció: Composició IV" »

El Profeta de Gargallo: Anàlisi i Context

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,73 KB

El Profeta de Pablo Gargallo

Context Històric (1933)

El Profeta, creada el 1933, s'emmarca en un període d'entreguerres a Espanya, durant la Segona República. L'obra és considerada un punt culminant en la carrera de Gargallo i marca l'inici de la connexió de l'escultura catalana i espanyola amb les avantguardes internacionals. Juntament amb altres obres de Gargallo, Juli González, i la influència de figures com Dalí i Picasso, s'introdueix el concepte del buit i l'impacte del cubisme en l'escultura.

S'ha especulat sobre si aquesta figura representa un polític, però Gargallo pretenia retratar un aspecte de l'ésser humà, possiblement inspirat en un personatge aragonès.

Context Artístic

Pablo Emilio Gargallo Catalán (1881-1934), nascut... Continuar leyendo "El Profeta de Gargallo: Anàlisi i Context" »

Arte Bizantino y Cristianismo: Influencias y Características

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,39 KB

Introducción

Los primeros cristianos y los bizantinos abandonan el idealismo antropocéntrico del arte clásico, desarrollan un arte espiritual y desnaturalizado y persistirán ciertas herencias griegas y romanas como: modelos iconográficos (símbolos paganos), la basílica, el mosaico y las cúpulas, columnas. Lo que se busca en este arte es: adoctrinar, contactar con otra realidad y oponerse al Carpe Diem.

El Cristianismo en el Imperio Romano

Hasta Constantino, el grande hasta cuando el edicto de Milán permita el culto cristiano, todos sus signos, etc. se concentraban en casas particulares o en secreto, el emperador Teodosio hizo que el cristianismo pasar a ser la religión del Estado, siendo el resto de religiones, perseguidas y destruidas... Continuar leyendo "Arte Bizantino y Cristianismo: Influencias y Características" »

Santa Sofia de Constantinoble: Història i Arquitectura

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,34 KB

Context Històric de Santa Sofia de Constantinoble

El context històric de Santa Sofia de Constantinoble es remunta al segle IV d.C durant la primera Edat Daurada, època de màxima esplendor de l’Imperi Bizantí durant el regnat de l’emperador Justinià. Aquell va ser un període de conquestes militars, de reformes administratives, d’una intensa activitat constructiva i d’una impetuosa vida política, cosa que va provocar algunes insurreccions com la de Nika, la qual va causar un incendi de la primitiva basílica constantiniana. Això juntament amb la més brillant, però no més innovadora, primera època daurada de l’art bizantí va causar la construcció d’una gran, valuosa i majestuosa església de Santa Sofia, què manifestés... Continuar leyendo "Santa Sofia de Constantinoble: Història i Arquitectura" »

Evolució dels Estils Artístics: Barroc, Neoclassicisme i Romanticisme

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,78 KB

Context Històric

El Barroc

La procedència del Barroc no està aclarida, amb una forma de sil·logisme molt complexa. La publicació de l'obra de Heinrich Wölfflin, Renaixement i Barroc, va establir que no són un sol estil propi del Renaixement. Segons Henri Focillon, el Barroc és una fase final i degenerada del Renaixement. Avui en dia, s'utilitza de les dues formes, amb 'barroc' adquirint un significat de 'recarregat', 'expressiu', etc.

El Barroc va sorgir a finals del segle XVI a Itàlia i es va estendre per Europa i Amèrica Llatina. Va tenir el seu origen a Itàlia, concretament a Roma, entre els segles XVI i XVII. Entre el 1700 i el 1715, el Barroc va donar pas al Rococó.

El Barroc es considera una manifestació de poder que cercava... Continuar leyendo "Evolució dels Estils Artístics: Barroc, Neoclassicisme i Romanticisme" »

Leonardo da Vinci: Vida, Obra y Legado Artístico

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,5 KB

Leonardo da Vinci (1452-1519)

Leonardo da Vinci es, sobre todo, un científico que aporta a la pintura su espíritu investigador. Su principal aportación técnica es el sfumato (difuminado), consistente en sombrear las figuras en el espacio a través del claroscuro. De joven, realizó su aprendizaje en el taller del pintor Verrocchio, donde mostró muy pronto sus aptitudes. Dice Vasari que el maestro abandonó la pintura al comprobar que era superado por su discípulo. Verrocchio estaba pintando un cuadro sobre el Bautismo de Cristo y quedó impresionado por el ángel sosteniendo una tela que había pintado Leonardo.

Etapa en Milán

En 1482, Leonardo marcha a Milán, donde Ludovico Sforza lo contrata como ingeniero militar, arquitecto, escultor... Continuar leyendo "Leonardo da Vinci: Vida, Obra y Legado Artístico" »

Palacio rucellai análisis arquitectónico

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,22 KB

Arquitectura Italiana del Renacimiento:-Materiales: piedra(almohadillado) y Mármol. Elementos sustentantes: soportes: el muro se vuelve a utilizar como Muro de carga. Columnas y pilastras clásicas dóricas, compuestas, toscanas, Corintias. Arcos de medio punto y entablamentos clásicos. Cubiertas Arquitrabadas, bóvedas de cañon y de arista, cúpulas sobre rechinas con tambor. Elementos decorativos: temas clásicos(guirnaldas), temas nuevos( vegetales con Animales fantásticos). En el siglo 15 la decoración se recarga y en el Siglo XVI La decoración es mas sobria. El espacio arquitectónico se caracteriza por la Búsqueda de orden, proporción, armónía y equilibrio. La fuentes: fuentes  directas como ruinas arquitectónicas y Tratados
... Continuar leyendo "Palacio rucellai análisis arquitectónico" »

La Llibertat Guiant el Poble: Anàlisi de l'Obra de Delacroix

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

La Llibertat Guiant el Poble

Biografia de l'Autor

Eugène Delacroix fou el pintor francès més destacat del moviment romàntic. Va centrar la seva formació en la còpia dels vells mestres del Louvre, especialment de Rubens i de l'escola veneciana. El descobriment de l'obra de Constable, la tècnica d'aquest pintor i la manera com emprava els colors per crear un ambient, el va fer viatjar a Anglaterra el 1825, on va quedar entusiasmat per la pintura anglesa de Gainsborough.

Atret per tot l'exòtic, com era la moda en l'època, el 1832 va visitar el Marroc, on va descobrir la lluïsor de la llum i del color dels paisatges, a més d'adquirir una rica i variada imatgeria visual que apareix posteriorment a la seva pintura.

Quan va tornar a França,... Continuar leyendo "La Llibertat Guiant el Poble: Anàlisi de l'Obra de Delacroix" »