Als aqüífers, a les costes,

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,32 KB

1.- Què és la hidrosfera?
La hidrosfera és el conjunt de tota l’aigua de la Terra. Això inclou l’aigua dels mars i oceans, l’aigua superficial dels continents (rius i llacs), l’aigua subterrània i el glaç de les glaceres.
L’origen de l’aigua líquida a la Terra és probablement doble: • Una part prové de la condensació del vapor d’aigua de l’atmosfera primitiva quan la Terra va començar a refredar-se fa uns 4.400 milions d’anys. • Una altra part prové de la fusió del gel que portaven els cometes que topaven amb la Terra durant la formació del planeta.
1.1.- Les Aigües continentals
Les Aigües continentals estan formades per les Aigües superficials (rius, llacs), l’aigua en forma de glaç (glaceres, casquets polars, icebergs) i les Aigües subterrànies (aqüífers).
En general, l’aigua dels continents prové de les precipitacions. Com que l’aigua de la pluja és gairebé aigua pura, les Aigües continentals tenen un contingut en sals molt menor que l’aigua dels oceans, Raó per la qual rebem el nom d’aigua dolça. De tota manera, l’aigua dolça també té sals dissoltes, procedents de la dissolució de les roques per les quals circula o amb les quals està en contacte.
Les Aigües subterrànies es formen quan l’aigua de la superfície s’infiltra en el subsòl fins a trobar una capa impermeable, on s’acumula i forma un aqüífer. La quantitat d’aigua d’un aqüífer pot variar al llarg de l’any: disminueix en èpoques seques i augmenta en èpoques de pluja o de desglaç.
1.2.- L’aigua dels oceans
L’aigua dels mars i els oceans té les característiques següents: • És aigua salada. L’aigua dels oceans conté més sals que l’aigua dels continents (uns 35 g de sals per litre d’aigua). Això és degut al fet que les Aigües continentals transporten aigua amb sals dissoltes cap als mars i els oceans. D’altra banda, l’evaporació s’emporta aigua sense sals de l’oceà. El resultat és que les sals minerals transportades per les Aigües continentals s’acumulen als mars i els oceans. • Conté gasos dissolts. Això és possible gràcies a les onades, que barregen l’aigua amb l’aire de l’atmosfera, i a l’activitat dels éssers vius aquàtics (la fotosíntesi produeix oxigen i la respiració produeix diòxid de carboni). • La llum s’extingeix abans d’arribar al fons dels oceans. Això fa que es puguin distingir dues zones: la zona fòtica, on hi ha llum, i la zona afòtica, on no hi ha llum. Això determina la distribució dels éssers vius. • La temperatura varia amb la profunditat. A la superfície l’aigua és més calenta perquè s’escalfa amb la llum solar. A les zones més profundes, on no arriba la llum solar, l’aigua és més freda.
2.- El cicle de l’aigua
El cicle de l’aigua és el conjunt de processos mitjançant els quals l’aigua, en diferents estats, circula cíclicament a través dels diferents llocs on es troba: oceans, atmosfera, glaceres, rius, llacs, Aigües subterrànies, etc.

Entradas relacionadas: