Característiques dels sofistes

Clasificado en Griego

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,77 KB

TEMA 2: LA IL·Lustració I LA FILOSOFIA DE Plató

1.Març històric

-S XV a.C

-S’inicia Un període de guerra entre perses i grecs (guerres mèdiques)

-alguns Polis de Grècia eren resistents (sparta) i els atenesos van ser qui varen Aportar pes a la guerra

Perícles: Polític i militar que va dirigir als atenesos

-Grècia Guanya a guerra i Perícles i Atenes destaquen pel seu pes a la guerra. (Sorgeix Una época de resplendor amb Perícles al comandament i Atenes com a polis Dominant). Época d’il·lustració.

-El Sistema de democràcia es fa més fort a Atenes. Es fan reformes on encara mes Sector de la població pot participar en les polítiques, ja que els que van Participar a la guerra ii van defensar el poble, van reclamar més participació En la política.

-cada Cop té més importància el diàleg, la assemblea a l’àgora (Eklesia)

- A la llarga es donen compte de que es injust, que hi havia massa domini i això Provoca enfrontaments: la lliga dels atenesos contra la lliga del Peloponès(amb La victoria d’Esparta)

Lliga: Conjunt de polis que s’agrupen per defensar-se o atacar.

-a Sparta hi ha aristocràcia, no democràcia, preparats des de petits per ser Guerrers, els que tenien discapacitats no els volien a l’exèrcit

-Amb La victòria de sparta sobre Tenes, implanten l’aristocràcia (govern dels trenta Tirants), que fura 1 any ja que un general (Trasímul) organitza una revolta amb Èxit; es restaura la democràcia.

2. Els sofistes

Conjunt de savis pensadors estrangers, que arribaren a Atenes i van Compartir temes de reflexió (principalment l’ètic polític) i els seus punts de Vista. Gracies als seus amplis coneixements, després de viatjar molt es van Guanyar la vida llogant locals i fent classes de tot. Van destacar per ensenyar Els atenesos a expressar-se d’una manera convincent i redactar bé els Arguments, per això la democràcia es consolidà.

Es va deixar enrere la physis, per estudiar ètica política; creien que No podien aconseguir la veritat absoluta (esceptisme) però poden aconseguir Veritats relatives al context, a la situació atenenca. No hi ha valors morals Ni lleis eternes, i aquestes son creades per l’esser i no per Déus, per la qual Cosa es poden modificar, apartades de les lleis de la naturalesa.

-Els seus dos grups van ser crítics amb la tradició atenenca:

1a sofista: arriben en l’època d’esplendor d’Atenes, i per tant buscaven ensenyar Amb la intenció a la millora de la polis. Van considerar que el nomos (lleis) Serveix per millorar la naturalesa humana; es pot establir una harmonia entre Els dos tipus de normes ja que faciliten la convivència entre els humans.

2a sofista: arriben en l’època de caiguda atenenca, i per tant buscaven ensenyar Els clients a aconseguir l’èxit personal a l’assemblea política, no busquen Millorar la polis sinó millorar l’èxit individual, si fa falta amb discursos Falsos (fal·làcies). El nomos no va a favor de la naturalesa humana, sinó que El va a reprimir.

Perspectiva d’Antifont: per naturalesa, els humans naixen iguals I el nomos només ha servit per establir desigualtats i jerarquies entre ells.

Perspectiva de Cal·licles: per naturalesa, els humans naixen Desiguals i el nomos només serveix per equiparar aquestes desigualtats i Reprimir els més forts. 

Entradas relacionadas: