Catalan

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,96 KB

 
Victor Català és el pseudònim de Caterina Albert i Paradís, que va neixer L’escala el 1869. Se la pot considerar la gran novel·lista del Modernisme català. El seu pseudònim masculí es degué primer a la voluntat de mantenir la seva identitat, arran de l’escandol que ocasionà el seu monòleg La infanticida.
La seva obra fonamental és Solitud, publicada per entregues a la revista joventut entre 1904-1905. Tota l’obra gira a l’entorn del deama de la protagonista, la Mila, casada de fa poc amb un home sense cap mena de voluntat i que es troba sola fent d’ermitana enmig d’una naturalesa que li és hostil. Només l’heroi Pastor Gaietà farà reconciliar-se amb el paisatge que l’envolta, pero amb un desenllaç molt pessimista fa que la mila acabi per abandonar l’ermita i el marit.
Santiago Rusiñol Nascut a Barcelona el 1861, va ser un dels personatges més emblemàtics del Modernisme i un dels més polifacètics: dramaturg,poeta,novel·lista, pintor i agitador cultural. Fou membre destacat del grup Els Quatre Gats o organitzà les festes modernistes a Sitges. Morí a Aranjuez al 1931No obstant això, el Rusiñol més conegut és el de les obres humorístiques i costumistes. El més conegut es l’Auca del senyor Esteve molt popular fou la primera novel·la abans de passar al teatre el 1917. S’explica en un to de comèdia de costums, l’enfrontament del Ramonet que vol ser escultor, amb el seu pare, el senyor Esteve, propietari d’una botiga de vetes i fils. Pare i fill es reconcilien just abans de la mort del primer s’hi ha volgut veure el símbol del pacte de l’artista modernista de la burgesia.

Entradas relacionadas: