Composició fotogràfica: la importància de saber mirar

Clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,42 KB

La composició és el procediment que organitza les diferents parts de la fotografia segons el que es vol transmetre i de manera que el resultat es pugui entendre bé. És el procés de seleccionar, disposar i emfatitzar les parts que componen una imatge per donar suport i sustentar el missatge que el fotògraf pretén transmetre. En essència, és la disposició d'elements dins d'una fotografia.

En una manera figurada, si aquests elements i la il·luminació són el vocabulari a disposició del fotògraf, la composició és la gramàtica que s'usa per fer que aquest vocabulari tingui un sentit i creï una frase. Com seleccionem aquests objectes i com estan disposats a la imatge pot marcar la diferència entre una fotografia mediocre i una gran fotografia. Saber compondre una fotografia és tenir més de mig camí fet per ser un bon fotògraf.

Quan un fotògraf domina la tècnica fotogràfica i tots els aspectes de la il·luminació, quan té el millor equip a la seva disposició encara pot faltar-li una capacitat fonamental per ser un bon fotògraf. Aquesta capacitat és la de saber mirar, és l’habilitat d'observar què tenim davant i visualitzar mental i immediatament com això quedarà emmarcat dins el quadre de la foto. És l'habilitat més important del responsable de prendre la fotografia perquè, no només determina quins elements visuals apareixeran en la imatge, sinó també com influiran aquests a l'hora de disparar.

Molta gent creu que saber mirar és un do però la realitat és que gairebé qualsevol pot aprendre a fer-ho coneixent els processos cerebrals de la percepció de la informació visual. La composició i el saber mirar, estan íntimament relacionats, fins i tot hi ha qui fa servir els termes amb el mateix significat. Sigui com sigui, hi ha una sèrie de regles que ens ajudaran a ambdues coses i ens serviran de guia per organitzar les formes dins l'espai visual que tinguem disponible amb l'objectiu que tingui un sentit d'unitat perquè el resultat sigui harmoniós i estèticament equilibrat.

Abordar el tema de la composició fotogràfica no és tasca fàcil. Hi nombroses definicions, regles i lleis que ens diuen quina és la millor manera de compondre perquè les nostres fotos enganxin a l'espectador. Entre aquestes normes estan les relatives a profunditat o perspectiva, detall, punt de vista, grandària i escala, textura, forma i situació. Factors que formen un tot a la foto. No tots han d'estar presents en cada fotografia, però els que participin en una concreta, han de fer-ho de manera conjunta.

Lleis de la percepció

Els teòrics de la Gestalt van establir una sèrie de principis perceptius o lleis de la percepció amb els quals pretenen explicar-nos com la ment organitza les dades visuals que rep. També van descriure la nostra tendència a percebre les relacions entre els diferents elements de la imatge i com això influeix en el seu ordre i en el seu significat. Aquestes lleis descrites per la Gestalt són nombroses però les més importants en fotografia són aquestes:

  • La llei de la figura i el fons
  • La llei de la semblança
  • La de la proximitat
  • La llei del tancament
  • La llei de la continuïtat
  • La llei de la simetria

Totes elles són regles de percepció que ens ajuden a entendre per què unes fotos són millors que altres i com afecta a l'espectador l'estímul visual que el fotògraf plasma a la imatge.

Entradas relacionadas: