Creu i r

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB

 
CREU I R
És d'estil informalisme i de tema abstarcte fet amb la tècnica mixta sobre fusta de l'any 1975 i fa 162X162 cm i es troba al MACBA (Barcelona). L'autor,Tàpies és el pintor català més significatiu del s.XX. va Viatjar a París i va començar a treballar amb diversos materials de rebuig com ara papers.., i així es posa al moviment informalista, de tendència matèrica. l'obra de Tàpies adquirí un caire reivindicatiu i compromès amb el nacionalisme català.Els darrers anys, Tàpies ha centrat el seu interès en la refelxió sobre el dolor, tant el físic com l'espiritual, i ha consolidat un llenguatge propi. La seva trajectoria artística ha estat reconeguda en nombroses ocasions amb importants premis com ara la Medalla Picasso atorgada per la UNESCO.
Tàpies disposa una sèrie de signes i lletres sobre un fons matèric, una barreja de pintura i terra. El centre de la composició l'ocupa una creu blanca, sobre la qual hi ha una gran H, també blanca i una R de color negre coronada per pinzellades ràpides i pastoses de color vermell intens.
A l'esquerra d'aquesta R Tàpies hi col·loca una T inclinada, sota la qual es pot llegir la paraula Gat. Finalment, la part dreta inferior del quadre està ocupada per una altre R de color blanc acompanyada per una petita creu, també blanca.Per tal de crear algunes d'aquestes lletres i signes Tàpies a emprat la tècnica del grattge, amb la qual, utilitzant el gruix de la base matèrica del quadre, aconsegueix l'efecte tridimensinal en relleu. En la resta, el pintor català aplica pinzellades amples i gruixudes.
La gamma cromàtica és força reduïda com és habitual en l'obra de Tàpies, perquè connecta les tonalitats ocres i poc vistoses amb l'austeritat franciscana. L'ús d'aquets cromatismes esdevé una reacció enfront del colorisme brillant que caracteritzà l'art de les Primeres Avanguardes


Les lletres, els signes i les paraules que Tàpies introdueix en els seus quadres fromen un llenguatge ocult de difícil comprensió. La A i la T, han estat desxifrades pel propi artista com les inicials del seu nom (Antoni) i el de la seva dona (Teresa) i, alhora, del seu nom i cognom.
Segons el pintor català la creu simbolitza la lluita de dues forces oposades que es troben en un punt que, des d'una prespectiva formal, l'artista català utilitza per imposar ordre i sentit constructiu en la composició.
La R, alguns crítics assenyalen que al·ludeix a Rmon Llull. Tàpies defensa que pintar és refexionar, i que un home buit d'imatges no crearà res sense imaginació i sense la sensibilitat necessària perquè en el seu interior es desencadenin associacions diverses d'idees i sentiments. D'alguna manera, les obres de Tàpies permeten lectures diverses i obliguen l'espectador a la reflexió i la participació.Tàpies va rebre la influència del moviment surrealista durant la seva etapa de joventut. Cal senyalar un cert ús de la tècnica automatista, present en l'ús no conscient i la manca de significat clar de molts dels signes- creus, xifres i lletres- que apareixen en la seva obra.
Va rebre influències de Dubuffet i Wols. En les seves obres aquests artistes presenten una gran llibertat creativa, tant pel que fa referència a la incorporació de materials no pictòrics, com també a l'ús de tèciniques com el collage i el grattage, que Tàpies va integrar en la seva obra posterior.
Tàpies és sens dubte una de les personalitats artístiques més originals i importants de l'art català contemporani i un gran defensor de l'art innovador i experimental.

Entradas relacionadas: