El dia que us vaig veure guillem de cabestany

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,55 KB

 

JURAMENT DE FIDELITAT:

El jurament el fa un vassal que es dirigeix al senyor, el tracta de vos i li promet ser-li fidel.

EL DIA QUE US VAIG VEURE:

El trobador es dirigeix a la senyora, que el dia que la va veure es va enamorar, les qualitats que el van enamorar van ser la gran belleza, i el tracte agredable, que l'accepti com amic.

El poema el dia que us vaig veure és una canço amor cortès composta pel trobador Guillem de Cabestany. com sol ser habitual ..senyora,...,senyor,..., vos,..., la dama,...belleza,..., gentileza,..., amor,..., acceptar-lo.

SIRVENTES CONTRA PONÇ DE MATAPLANA:

El poema que comença <<cançoneta lleu i plana...>> és una sirventès, que va ser compost pel torbador,... Guillem de vergeda,... atac,...,sàtira,..., Ponç de Mataplana,..estrofes ,...falç...fisic,...traidor..dents..pedres..,. ..braç,... encongit...cabrio...estrofa,...tornada...dos...la falcetat,...Ponç de mataplana.

El sirventes critica a Ponça de mataplana, ja que el vol deixar malament, diu que és un obès que va perdre tres dents,etc. i s'en riu d'ell perque a la segona estrofa diu que va caure(Ponç de mataplana)i va perdre tres dents, pero les pedres no es van fer res.

EL PLANY PER PONÇ DE MATAPLANA:

El trobador volia quedar be amb la gent per aixo va escriure coses bonse de mataplana, diguent que és lleial, franc, cortès, etc.i es demostra arrepentit.

EL LLEO AGRAIT

Ivain era un cavaller solitari, que caminava per un bosc espès, gens poblat, es va trobar amb una serp que era un animal fantàstic, i va trobar un lleo que un cop es va trobar alliberat va fer coses que no eren normal, com una reaccio de persona.

EL FILTRE D'AMOR

Tristany i Isolda son els protagonistes, son victimes de l'amor, Tristany havia rebut un encarreg del rei Cornualla, que era anar a buscar a la princesa i acompanyarla a palu, en veures per primera vegada Tristany i Isolda no s'enamoren, pero una veguda màgica provoca l'amor entre Tristany i isolda, l'amor entre els dos es un amor forçat.

EL COMBAT DE TIRANT AMB L'ALÀ

Tirant és un caballer elegant, perqu volia lluitar amb igual de condicions i va tirar l'espaza per demostrar-ho i tambe perque hi havia gent i quedar be. i lluita contra el gos i ell mossega al gos.

JOANOT MARTORELL:

Martorell, Joanot. Cavaller i escriptor...noblesa...valenciana ...molt activa... Tirant lo Blanc... cavalleresca...XV ...cavaller...cortesanes i amoroses... politiques i militars... versemblants

Entradas relacionadas: