Diferencia entre Renaixement i renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,07 KB

 

XII-------XV (segle dor) Etapa: DECADENCIA
Moviments:
XVI Renaixement(Pere Serafí) XVII Barroc(Rector de Vall Fogona) XVIII Neoclassicisme, Il·lustració(Baró de Maldà)
La decadència es una davallada de la qualitat i quantitat de les obres en català. El primer fet es la mort de Marí lHumà mort sense descendència i el problema es la successió, i els candidats son Ferran Antequera i Jaume dUrgell. Es decanten per Ferran dAntequera. Un poeta es Sants Vicens Ferrer igual que ell molts altres i això fa que es castellanitzi la cort. La cort marcava el poder i així molts poetes catalans, escriuran en castellà. Els escriptors de la decadència trien escriure en castellà i els que escrivien en català escriuen imitant els esquemes dels castellans quan era la època de Cervantes.
La literatura popular serà la que mantindrà viva la llengua de cultura en període de decadència i serà la literatura popular qui la mantindrà viva.
La literatura popular es la que salva a la literatura catalana i el poble va ser qui la va mantenir viva.
Els emissors de la literatura popular es el poble
Es anònima i col·lectiva axó vol dir que esta sotmesa a modificacions.
Parla de les preocupacions que te la gent del poble:
-Qüestions polítiques o històriques de la vida quotidiana preocupacions amb desig de sortir de condicions de visa que una persona té, en una vida millor o preocupacions amb la fe, la religió.
el poble seria el mateix receptor, hi ha un vincle entre emissor i receptor per que es el mateix.
El context es la circumstancies.
Codi: es la llengua del poble la català, es una llengua literària això vol dir que hi ha recursos estilístics molt mes simples els mes importants son les repeticions, les anàfores, paral·lelismes, recursos que tenen a veure amb la memorització i personificacions però molt evidents
El canal: es oral amb tot el que implica que poden haver modificacions al llarg del temps.


Renaixement
1-Forma a néixer a buscar les arrels del món clàssic, la recuperació del llatí. Es considera que als segles XVI triomfa l humanisme que es contraposa a les creences. Renéixer per lhome medieval vol dir fer un salt al món clàssic
2-Una nova manera de entendre la vida i el mon i el Home es el centre.
Des del punt de vista poètic podem posar que introdueix de manera formal el sonet, es una estrofa de herència italiana destructura tancada. Estrofa de les mes cultes.
Des del punt de vista temàtic hi ha un nou concepte del amor el dolce estil novo al Segle XVI amb dHumanisme. Es recuperen cançons populars.
Barroc
Busca impressionar atreu la atenció del espectador per aconseguir aquesta atenció utilitza molts contrastos amb antítesis, hipèrbatons. Hi ha molta visió darts per sorprendre amb literatura amb recursos estilístics.
Lèpoca del Barroc es quan mes simita, sobretot a Gorgorà
-Poesia escatològica (parlen de la merda) temes per provocar, bruts. Temes de amor i la idealització daquest amor, que es com una prolongació del Renaixement
-La natura arcàdica en equilibri
La manera de interpretar aquests temes es el que diferencia el Barroc(dona exuberant) amb el Renaixement(angelicata)

Falta cosa els textos llegits a classe i del llibre antologia.

ILUSTRACIO O NEOCLASSISME
La paraula il·lustració te abeura amb els segles de les llums i el llum es el coneixement i saber, època de la raó parlen dun període en el que es dona importància en el coneixement i saber. També es conegut com el període de lenciclopedisme, per lenciclopèdia. Neix a França es un conjunt de sabers.

Entradas relacionadas: