Diferències entre actes nuls de ple dret i actes anul·lables

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,64 KB

ELEMENTS DELS ACTES ADMINISTRATIUS:Els elements dels actes administratius són uns límits que ha de respectar sempre l’Administració per actuar. Són barreres infranquejables.Element subjectiu:Són una sèrie de condicions que han de respectar els subjectes que actuen, els funcionaris d’acord amb la Llei 30/92. Són dues condicions:-Que la persona que actua tingui competència, per tant el funcionari o personal de l’Administració ha de tenir atribuïda la competència per raó de la matèria, del territori i jerarquia. Si no es té la competència, la seva actuació serà nul·la de ple dret, art 62.1 de la L30/92, per exemple un policial local deté en terme municipal diferent, alcaldessa denega permís de residència a estranger.-Que la persona que actua, personal de l’Administració, no pot incórrer en els motius d’abstenció previstos a l’art. 28 de la L 30/92. Quan es té un interès personal en assumptes, t’has d’abstenir, ja que està contaminat. Aquest art. Estableix unes causes d’abstenció (mirar article i transcriure’l). Si el funcionari no s’absté voluntàriament, el ciutadà pot recusar-lo, art. 29 de la L 30/92
Element Objectiu: Són els requisits que ha de respectar l’Administració per raó de l’objecte, de la matèria sobre la que recau la seva actuació. Ha de respectar dos límits:-Que sigui lícit, per tant que no sigui contrari a l’Ordenament Jurídic i que sigui possible, és a dir que les conseqüències que es deriven de l’acte administratiu es puguin complir, per exemple, és un acte de contingut impossible, aquell que ordena o notifica a un particular que l’administració li expropia els bens presents i futurs. Sempre s’ha de concretar. La consecució d’aigua d’un riu que permet la utilització d’un cabdal d’aigua superior de la que té el riu, art. 62.1.C de la L 30/92.Element final o teològic:Tota actuació administrativa ha de perseguir una finalitat d’interès públic. Si l’acte administratiu persegueix finalitats diferents a l’interès públic, particulars, partidistes, aquell acte incórrerà sobre la figura de desviació de poder, art. 106.2 CE, 103 CE i 63 de la L 30/92.Element formal de l’Acte Administratiu:És la forma que ha de respectar l’Administració en la seva actuació. Les formes són fonamentals en l’actuació administrativa, és garantia de llibertat dels ciutadans. No importa tant el que fa, sinó com ho fa. Ha de respectar tres formalitats:-La notificació dels actes administratius.-La motivació dels actes administratius.-El procediment administratiu.




















La notificació. Requisits:
Regulació legal, art 58 i 59 de la L 30/92, per tal que l’acte administratiu tingui efecte ha de ser notificada feacenment. La càrrega de la notificació correcta és sempre de l’Administració que notifica. Cal tenir com important:

· El contingut de la notificació.
· Mitjans de notificació.

El Tribunal Suprem afirma que una notificació incorrecta no produeix efectes i no pot perjudicar mai als seus destinataris. El contingut de les notificacions ha de ser com a mínim:
· El text íntegre de l’acte administratiu.
· Recursos que hi ha contra la mateixa.
· Òrgan davant el qual s’ha de presentar.
· Terminis de presentació i desestimació.
· Indicació si l’acte és o no definitiu en via administrativa.

Si falta algun d’aquests requisits l’acte no produeix efectes. La jurisprudència també diu que si l’Administració s’equivoca en els terminis, aquesta circumstància no pot perjudicar mai al destinatari.

Mitjans de notificació: La regla general diu que l’administració ha de provar que la notificació ha arribat al seu destinatari:

· Carta certificada amb avís de recepció.
· L’Administració ha d’intentar notificar dos cops, sinó es pot, es fa constar i es fa la notificació mitjançant el BOP, DOGC o BOE.
· Si es fa per e.Mail, art. 59.3 de la L 30/92, aquí diu que:

- Tu hagis escollit com a via de notificació l’e.Mail.
- Que l’Administració tingui constància que l’e.Mail ha sigut rebut pel destinatari.
- El fax no es gaire utilitzat i la jurisprudència ha declarat que no és un sistema segur.
- Burofax, és més car, però té plena validesa.
- Telègraf.


Actes que esgoten la via administrativa, o causen Estat:
Els actes que esgoten la via administrativa, són els actes que emanen dels òrgans suprems de les diferents administracions, o sigui no tenen superior jeràrquic. Contra aquests actes cap recurs de Reposició i els òrgans que no tenen superior jeràrquic són:

· Administració General de l’Estat: Són els actes provinents del Consell de Ministres, Comissions delegades del Govern, Ministres i Secretaris d’Estat en matèria de Funció Pública art. 109 de la L 30/92.
· Administració de la Generalitat: són actes d’òrgans sense superior jeràrquic, provenen del Consell Executiu, Consellers o Secretaris Generals.
· Administració local: No hi ha jerarquia entre òrgans, i els actes que venen de l’alcalde, comissions de govern, o plens, esgoten la via administrativa o governativa, art. 85 LBRL, contra els actes que provenen d’aquests òrgans cap recurs de reposició (1 mes des de rebut l’acte), art. 14 de la L 30/92. La desestimació d’aquest recurs per silenci administratiu és també d’un mes.

Actes Administratius que no esgoten la via administrativa, que no causen Estat:

Són els actes o decisions que provenen d’òrgans que tenen superior jeràrquic. Serien la resta que no s’han citat anteriorment. Són òrgans que tenen un superior jeràrquic, contra aquest cap recurs d’alçada. La interposició del recurs és 1 mes i la desestimació per silenci és de 3 mesos.

Entradas relacionadas: