Diferencies entre reglament i acte administratiu

Enviado por aceptajoder y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,13 KB

DRET ADM: sistema de normes jurídikes q tenen com a referencia comú a les AP. Regula l'organització admin.,les relacions amb els subjectes públics i privats i els controls jurídics a q esta sotmesa.

ADM: institució de serveis als ciutadans, es servicial i no té interessos própis. Organitz. Dotda per llei de personalitat jurídica. Cada una de les adm.Publiq. Es un subjecte jurídic amb capacitat per ser titular de relacions jurídiques: -cobertura de les necesitats generals -supervisa, controla, autoritza i ordena les activ.Privades -Presta serveis als ciutadans -gestiona les infrestruct.Publiques -colabora en el desenv.Econon i social.

Cooperació: ajuda d'una admin. A una altre per a l'exercici d les seves competencies propies.

COL·LABORACIÓ: ajuda mútua de 2 o més admin. Per a l'exercici de competencies propies sobre un mateix sector d'activitat d'interès comú.

DISCRECION. ADM: suposa un marge legítim de decisió, atribuït directam. Per la llei o el reglament, per optar per solució distintes, sempre q sigui per a satisfer l'interès públic, en atenció a l'existencia de criteris economics, tecnics, socials o polítics.

TIPUS DE DISCR:  -Política: marge de desició pròpia de l'autoritat competent amb la finalitat que adoptin una decisió valorant les conseqüències polítiques de la mateixa. 

-Tècnica: marge de decisió pròpia per emetre un judici en funció d'avaluacions de caràcter tècnic propies d'un saber professional. 

-Admin: decisions de poca transcendencia adoptades quotidianament pels òrgans gestors de l'administració, en virtut de criteris de coneixement, experiencia o raó.

POTESTAD REGLAM: poder típic de les adm. Públiques dirigit específicament a la creació de normes jurídiques. El seu producte esencial es el reglament com a norma jurídica amb un rang formal inferior a la llei. 


REGLAMENT: esta subordinat a la llei, crea les condicions per a la seva aplicació. Norma jurídica general i abstracte q s'integra a l'ordenament jurídic.

ACTE ADM: decisió singular i concreta q s'esgota amb el compliment.

RESERVA DE LLEI: la potestad reglamentaria té vedada tota intervenció normativa q no sigui expressament hablilitada per la llei.

Remissió NORMATIVA: habilitació expressa del legislador sotmesa a un criteri directiu q faci impossible una regulació independent per reglament.

LLEI EN BLANC:  la llei fa un desistiment de les seves facultats en favor del reglament.

LLEI PROGRAMÀTICA: la llei fixa objectius i principis generals q concreta el reglament.

LLEIS ORDINARIA: regulació substantiva completada pel reglament (executiu).

 ASPECTE QUALITATIU: dispersió subjectiva de la potestad reglamentaria(govern, ministres, ens locals, ens institucionales, corporacions de dret públic, adm. Independents).

Decisions concretes: comprenen un supòsit de fet o una acció singular i no repetible q s'esgota en si mateixa.

Decisions abstractes: una categoria de fets o d'accions definides sense determinació de subjectes.

CLASSIFICACIÓ NORMES INTERNES:

INFORMATIVES: els órgans superiors transmeten als inferiors fets rellevants per a la seva activitat, opinions o presses de posició en assumptes polítics o recomanacions.

DIRECTIVES: els órgans superiors imposen objectius d'activitat, sens determinar els mitjans a utilitzar per a la seva consecució.

PRECEPTIVES: ordres de servei: indiquen les línies concretes d'actuació en una activitat o el criteri de resolució d'un tipus d'assumptes. circulars: imposen determinades opcions interpretatives de preceptes normatius o desenvolupen la apliació d'una llei o reglament per raons d'urgència.

Entradas relacionadas:

Etiquetas:
administrativa