Dualisme econòmic a Espanya s.Xix

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,77 KB

Al Segle XIX van haver importants canvis agrícoles que els podríem dividir en dos grans grups:
El primer seria la reforma agrària liberal, que va estimular la millora de la producció i de la comercialització agrícola i va provocar a Espanya un conflicte social, ja que no es va aconseguir la creació duna classe de mitjans i petits propietaris: la pagesia obrera. Les mesures principals daquesta reforma va ser labolició del règim senyorial, desvinculació de la terra, la desamortització i la liberalització del mercat agrícola. A partir daquets canvis sarriba a la consolidació de la propietat privada de la terra i la situació en mans dels propietaris actius i a Catalunya els nous sistemes de propietat afavoreixen la millora de la producció.
El segon canvi agrícola seria el creixement agrícola que podem diferenciar entre Espanya i Catalunya.
A Espanya els canvis produïts són limitats però augmenta la superfície conreada, va experimentar un gran augment els cereals, la vinya, el blat de moro i la patata.
La distribució de les propietats eren irregular i estaven dividides en latifundis(grans extensions de terres) i minifundis(petites extensions de terres). Però lendarreriment agrari va suposar un gran obstacle a la industrialització.
A Catalunya el creixement agrícola suposava un major dinamisme de lagricultura, comença ledat dor de la viticultura i la insuficiència de producció de cereals i llegums crea un dèficit alimentari.


El creixement demogràfic ser causat per tres coses:  El augment de la població que va ser diferent tant a Espanya com a Catalunya, ja que a Espanya el creixement demogràfic que en països més industrialitzats i la mortalitat i la natalitat van ser altes. Mentres que a Catalunya el creixement demogràfic més gran i va suposar linicií de la transició demogràfica. La urbanització creixent a Espanya va significar un èxode rural limitat per lescassetat de transformacions agràries i per la feblesa industrial. Mentres que a Catalunya hi ha un gran nombres de migracions internes, de linterior a la costa i un creixement de les ciutats industrials.La emigració a ultramar per les escasses oportunitats de treball al camp i anaven directament a lAmèrica llatina i don majoritàriament procedent eren Galícia, cornisa cantàbrica, les canàries i Catalunya. 

El comerç va notar dos grans propulsions; la construcció del ferrocarril que sinicia el 1855 amb la llei de ferrocarrils, però presenta alguns problemes com la xarxa radial a la capital, lamplada diferent a leuropea i que no es va posar cap mena dimpost per a les empreses estrangeres.
Lexpansió del mercat interior va augmentar gràcies al ferrocarril i la demanda va ser escassa amb dificultats per vertebrar el mercat nacional.
El mercat exterior va augmentar el comerç internacional, el recurs al proteccionisme per protegir la indústria espanyola i el sistema financer i hisenda.

Entradas relacionadas: