Elements radioactius taula periodica

Clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,98 KB

3.2 Propietats dels metalls i no metalls:
metalls(estan situats a l'esquerra,en general els metalls son solids a temperatura ambient,son dúctils i mal·leables,també son conductor electrics i termics)no metalls(estan situats ala dreta,la majoria a temperatura ambient son gasos,no son bon conductors termics ni electrics,en estat solid son fragil.
3.3 Abundancia relativa dels elements a la natura:
a l'escorça terrestre els elements mes abundants son l'oxigen i silici,els mes abundants ala materia viva son l'oxigen i carboni.
4 Radioctivitat:
La radioactivitat es troba a tot arreu,de fet consisteix desde que es va formar la terra f auns 4500milions d'anys.La reacdioactivitat no es pot percebre,pero actualment sa a apres a detectarla.La radioactivitat no la llença la industria nuclear,de fet la radiació prove de les fonts naturals(raig cosmics)i també prove de l'activitat humana i la major part de la radiació prove de la industria nuclear.Radioactivitat nuclear son isotops que es transformen espontaniament emeten radiacions i alliberan energia.
4.1 El descobriment de la radioactivitat:
El fenomen va ser descobert a l'any 1896,per un científic frances.Ell va observar que unes plaques fotografiques grabades en un calaix juntament amb sals d'urani s'havia rebelat,aparentment per les radiacions emetses per aquestes sals.Al 1898 un matrimoni va aprofitar aqueste investigaciuons del científic frances,i van veure que el tori emetia radiacions molt semblants a les de l'urani i va trobar elements radiaoactius,i els va anomenar poloni i radi.
4.2 La radiactivitat natural:
La radioactivitat prove de la transformació del naturals radioactius que componen l'escorça terrestre,i de les radiacions procedents de l'espai exterior,q construeixen la radiació cosmica.Actualment la radiació es mol petita que no causa gaire danys.En el fenomen de la radioativitat,els atoms d'un element es transformen en atoms d'un altre.En aquesta transfoirmacio el nucli de l'atom emet partícules a grans velocitats,s'anomene radiació, alfa(electrons)beta;gamma(fotons).Els isotops radiactius es desintegren,emeten radiacions i es transformen en altres atoms.Al fianl d'aquesta cadena de desintegracioo s'arriba a un element establert o sigui radioactiu.
4.3 La llei de desintegració radioactiva:
Els elements radioactius no es desisntregren tots alhora sinó que o fan gradualment.Temps de desintegració temps necessari per que un part determinada d'un element radiactiu es redueix a al meitat.
4.4 Radioactivitat artificial:
Es un fenomen d'iguals característiques que la natural amb l'única diferencia que els nuclis radioactius son produits artificialment en un laboratori.La radioactivitat es va descobrir,en bonbardejar nuclis,on depsres fabricaven radioisotops
5 Energia nuclear:
e
s basa en el trencament de les unions entre els protons i els neutrons que hi ha al nucli.Aquesta energia es pot alliberar mitjançant dos processos fussio(es la Unió del nucli)fissió(es el trencametn del nucli)
TEMA 3:
1 Les substancies pures:
es una meteria homogenia constituida por una sola clase de substancia.Aquestes substancies es divideixen en dos grups de substancies pures. Substancies pures simples(formades per un sol tipus d'atoms)substancies pures compostes(diferent tipus d'atoms)
2 Estructures de les substancies simples:
estructura metalica gegant:els atoms s'atrauen fortament els uns amb els altres.Tenen el punt de fusió i ebullició elevats i son bon conductor electrics.
estructura molecular: constituida per molecules,que stan formades per atoms d'elements no metal·lics
estructura atomica gegant: els atoms s'atrauen amb forçes molt intenses,punt de fusió i ebullició elevats.
3 Estructures de les substancies compostes:
estructura atomica gegant: esta formada per atoms de diferents elements amb una prroporsio definida.Punt de fusió i ebullio alts.
estructures moleculars:els differents atoms estan fortament units,punt d'ebullició i fusió baixos.
4 Símbols taula periodica:
H(
hidrogeno)Li(liti)Na(sodi)K(potassi)Be(berili)Hg(manganesi)Ca(calci)Sr(estronci)Ba(bari)Ra(radi)Cr(crom)Mn(manganes)Fe(ferrro)Ço(cobalt)Ni(niquel)Cu(coure)Ag(plata)Pt(platí)Au(or)Zn(zinc)Cd(cadmi)Hg(Mercuri)B(bor)C(carboni)N(nitrogen)O(oxigen)F(fluor)Al(alumini)Si(silici)P(fosfor)S(sofre)As(arsenic)Se(seleni)Br(brom)Te(tel·luri)I(iode)Cl(clor)

Entradas relacionadas: