L'esclat de la Gran Guerra: el detonant de la guerra i la crisi de juliol de 1914
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,84 KB
L'herèu i la dona van demostrar la sobirania austriàtica a Bòsnia, però van morir en un atemptat comes per un terrorista serb el 1914.
Austria va respondre de manera contundent mentre esperava un motiu per esclafar el nacionalisme, i va manar que funcionaris col·laboressin en la investigació del magnicidi en territori serbi. El 23 de juliol el govern va plantejar un ultimàtum a Sèrbia amenaçant amb la guerra, però Sèrbia no el va acceptar ja que tenia Rússia del seu costat. El 28 de juliol, Àustria va declarar la guerra. Rússia va començar la mobilització contra Àustria-Hongria i Alemanya, aquí va començar el sistema d'aliances. Alemanya i França van donar suport als seus aliats respectius i el Regne Unit va declarar la guerra a l'Imperi Alemany. Va començar un conflicte mundial, tothom pensava que seria curt però la guerra va ser molt llarga i va afectar un àmbit geogràfic molt extens. Es van enfrontar les principals potències i els seus respectius imperis, i més països es van anar sumant al conflicte.
Les característiques de la guerra van ser les següents: va ser la primera guerra total de la història contemporània, els països van utilitzar tots els recursos humans, econòmics i tècnics. Hi va haver 70 milions de soldats i els avenços científic-tecnològics i industrials van fer que l'armament fos modern i letal. La guerra econòmica va tenir tanta importància com la militar. Els estats van intensificar la intervenció en l'economia per al proveïment de la població i el subministrament. Es va imposar una economia de guerra on es va suspendre la llibertat de producció i comerç. Un dels efectes indirectes de la guerra va ser la incorporació massiva de les dones al món laboral, ja que els homes estaven lluitant al front i les dones van assumir la feina de les fàbriques i el camp, demostrant la seva capacitat per a tot tipus de tasques. Un altre aspecte del conflicte va ser la propaganda. Els estats van intentar mantenir la moral de la població i dels combatents, per aconseguir-ho van exagerar o minimitzar a conveniència seva la informació que arribava del front. La propaganda també tenia com a objectiu mobilitzar tots els recursos humans i materials possibles.