Estil democratic

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,84 KB

1. Teories de liderat tradicionals
1.1 Liderat com a tret de personalitat.
El líder es considera com una persona innatament superior, és a dir, el líder presenta característiques personals que el porten a actuar com a tal.En aquest tipus de liderat ens fixem més en les característiques o trets de personalitat de l'individu, és a dir, en el que és, més que no pas en el que una persona fa.
1.2 Liderat com a conducta
Aquest estil es basa en les conductes emeses per les persones que contribueixen a que actuïn com a líders. Podem diferenciar tres estils de liderat: autoritari, democràtic i "laisez-faire".
Podem diferenciar tres estils de liderat: autoritari,
Un líder amb estil autoritari concedeix major atenció a les necessitats de l'activitat i descuida les necessitats individuals dels membres del grup.
democràtic Un líder amb un estil democràtic permet que existeixi un equilibri entre les necessitats de l'activitat i les individuals dels membres del grup.
"laisez-faire". En aquest estil, el líder facilita la informació que és necessària per a la presa de decisions que ha de realitzar el grup.
LÍDER TRADICIONAL
Dominant, individualista, interessat per la seva posició, impedeix el desenvolupament de les competències i habilitats dels seus col·laboradors.
Potencia la desmotivació i frustració, implicant poca innovació i desenvolupament.Actua seguint un manual de funcions del lloc de treballViu al dia, sense preocupar-se per l'entorn extern, implicant una falta de previsió i d'estratègia.
LÍDER ACTUALEs basa en el grup, interactua, delega i comunica, potencia l'anàlisi i la participació, implicant el desenvolupament de les competències i habilitats dels seus col.Laboradors.Potencia l'autoreconeixement, la motivació i l'interès, implicant innovació i avanç.Facilita que la pròpia persona cerqui allò que enriqueixi el seu lloc de treball. Dóna valor afegit.
Té una visió estratègica de l'organització, coneix l'entorn i és capaç d'anticipar-se a qualsevol esdeveniment. Flexibl







2.1 Teoria de la Contingència
L'estil de conducta del líder varia d'acord si la situació és o no favorable. La interacció entre les característiques individuals del líder i situacionals dóna com a resultat el rendiment del grup i la satisfacció dels seus col·laboradors.
2.2 Liderat orientada als objectius
Es basa en l'estudi de com les accions del líder influeixen en la percepció que els seguidors tenen dels seus objectius de treball, dels objectius personals i els camins per aconseguir-los.
La utilització de diferents estils de lideratge relacionats amb els factors ambientals i els dels col·laboradors té com a resultat la consecució dels objectius.
2.3 Teories Transformacionals
Les teories transformacionals tenen en compte com la persona que lidera assumeix ser responsable d'obtenir en el grup un rendiment superior a les expectatives normals ja que transmeten un sentit de missió, estimulen les experiències d'aprenentatge i activen noves formes de pensament als seus colaboradores.
2.4 El liderat situacional
Actualment és la teoria més representativa. Ens diu que no només hi ha un estil de liderat, sinó un per a cada situació, és a dir,:El comportament del líder està relacionat en funció de diverses variables. La conducta del cap pot anar dirigida cap a la forma de realitzar la tasca o cap a la relació amb els col·laboradors
3.4 Habilitats que han de desenvolupar-se en un futur directiu.
a) Habilitats de contacte amb els companys.
b) Habilitats pròpies del lideratge.
c) Habilitats per a la resolució de conflictes.
d) Habilitats per al tractament de la informació. Especialment les informals o poc estructurades.
e) Habilitats per a la presa de decisions en situacions ambigües.

Entradas relacionadas: