Estructura i funcions de la pell humana

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,65 KB

Estructura de la pell

La pell és la coberta més externa de teixit corporal, que protegeix als òrgans interns de l'entorn. Les seves cèl·lules es van substituint continuament segons es van perdent per la fricció amb la roba.... El seu gruix és de 0,5 a 2 mm

Epidermis

És la capa prima externa, formada per cèl·lules planes. El seu gruix depèn de la part de l'organisme, essent màxim en les plantes i els palmells i mínim en les parpelles. Sol ser més gruixuda en els homes que en les dones i normalment s'aprima amb l'edat.

Dermis

Està formada per un teixit ple d'estructures especialitzades, com els fol·licles pilosos, les glàndules sudorípares i les glàndules sebàcies que produeixen una substància oliosa anomenada sèu. La dermis també conté vasos sanguinis, vasos limfàtics i nervis.

Hipodermis

Aquesta capa també s'anomena teixit subcutani. És la part més profunda de la pell i està formada bàsicament per adipòcits o cèl·lules que acumulen greix.

Funcions de la pell

a) Protecció: Funciona com una barrera entre el medi intern i l'extern. Protegeix de l'entrada de gèrmens, de la deshidratació, dels UV i de lesions.

b) Regula la temperatura corporal:

  • Quan l'organisme s'escalfa, les glàndules sudorípares secreten suor i després l'evaporen gastant gran quantitat d'escalfor que refreda el cos. A més, els vasos sanguinis de la dermis es dilaten disipant calor.

  • Quan l'organisme es refreda, els vasos sanguinis de la pell es contrauen, contribuint a la conservació de la calor de l'organisme.

Entradas relacionadas: