Ferro a la sang

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,55 KB

LA SANG: l'aparell circulatori es format per una bomba,el cor,un liquid, la sang,i els vasos sanguinis.
COMPOSICIÓ DE LA SANG: plasma sanguini: líquid grogós format x aigua(91%), i subs. Dissoltes (protïnes, lípids, glúcids, sals minerals etc.) cel·lules sanguínies: es forman a la medula òssia vermella i son de 3tipus:
-Eritròcits,hematies o globuls vermells:les + abundants i no tenen nucli, al seu citoplasma es ple de hemoglobina, prot.Responsable del transport de l'oxigen i dl color de la sang.
-Plaquetes o trombocits: funció: evitar hemorragias, sense nucli.
-Leucocits o g.Blancs: celulas amb nucli esferic, al seva funció de defensiva.
SANG-TRANSPORTADORA:Transporta nutrients desde l'aparell digestiu i els pulmons fins a les cel·lules i s'endú els productes de rebuig fins als ronyons o els pulmons. TRANSPORT DE L'OXIGEN:L'oxigen(O2)viatja unbit al ferro de l'hemoglobina dintre dels gloubuls vermells.Les proteïnes, laglucosa, la urea,les hormones etc.Viatjan dossiltes en el plasma.Si la quantitat dóxigen al plasma es alta,es combina amb l'hemoglobina per formar un compost de color vermell intens.


MALALTIES: LÁNEMIA: es produeix pel descens del nombre de globuls vermells o de la quantitat d'hemoglobina. Pot ser falta de ferro,sense ferro l'hemoglobina pugui transportar oxigen. LEUCÈMIA: tipus de cancer q afecta a la medula ossia. Es manifesta x l'augment de globuls blancs a la sang k no poden lluitar contra infeccions. L'HEMOFÍLIA: malatia hereditaria q la perosna no pot cuagular la sang en cas d'hemorragia.
VASOS SANGUINIS: tubs q recorren tot el nostre organisme per afavorar el voltant de cada cel·lula.Tres tipus: arterias: transporten la sang q surt del cor a elevada pressió. Venas: transportan la sang dels organs al cor. Capilars: vassos molt prims q forman una xarxa molt ramificada q envolta els organs o hi penetra.On es prodexn. Els intercanvis entre la sang i les celules.
EL COR: les sevas parets consten de 3capes: membr.Externa(pericardi) una cap central gruixuda de teixit muscular(miocardi)i una membrana interior(endocardi) DUES Aurícules: situades a la part superior i amb les parets primes i extensibles//DOS VENTRICLES: situats a la part inferior i amb le sparets gruixudes especialment le del ventricle esquerra.

Entradas relacionadas: