La Filosofia: Amor a la Saviesa

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,9 KB

La paraula sophia en grec significa saviesa

i sophos era el savi, la persona que destacava pels seus coneixements en un camp concret. En canvi, filosofia significa "amor a la saviesa". Segons la tradició, la primera persona en emprar aquesta paraula va ser Pitàgores, matemàtic i pensador presocràtic. Ell pensava que la filosofia no consistia a posseir la veritat, sinó en sentir-se atret per la veritat i mirar d'assolir-la.

Els filòsofs

observen tot el que passa sense més interès que entendre-ho, així l'únic interès del filòsof és el saber per saber. La filosofia s'entén com una activitat que s'ocupa de la recerca de respostes racionals per a les grans preguntes que tots ens fem. La filosofia es caracteritza per:

  1. Saber RACIONAL: busca respostes racionals, rebutjant les explicacions basades en el mite o la religió. Quan filosofem pretenem trobar explicacions argumentades amb les quals podem justificar les nostres respostes. La filosofia es basa en l'exercici de la raó, és un saber coherent i fonamentat.
  2. Saber OBERT: encara que el seu objectiu és trobar la veritat última de les coses, considera que moltes de les seves propostes són un procés obert i no definitiu; la filosofia és una tasca inacabada, un saber incomplet, tot i que necessitem buscar respostes per a les nostres grans preguntes, mai no ens serà possible contestar-les de manera completa. Per això en filosofia són sempre més importants les preguntes que les respostes, es caracteritza per una raó interrogativa a diferència d'altres sabers que semblen més segurs i tancats.
  3. Saber CRÍTIC: s'enfronta amb les opinions establertes. És crítica perquè analitza les mentalitats de cada època i mostra rebuig als dogmatismes, a les veritats i a les creences que imposa la societat i que s'admeten de forma automàtica i inconscient.
  4. Saber UNIVERSAL: pretén explicacions globals per a les grans preguntes que ens plantegem. Aspira a un saber total que vagi més enllà d'allò concret, no es limita a un coneixement parcial a diferència de les ciències particulars. La filosofia està sempre interessada en plantejar perspectives generals que permeten integrar diferents sabers particulars.
  5. Saber RADICAL: intenta trobar respostes últimes i el sentit profund de les coses. No ens interessa tan sols explicar com és la realitat, també intentem aclarir el motiu últim que explica perquè és així. J. Ortega y Gasset va definir la filosofia com activitat radical ja que és l'esforç per descobrir les arrels de tot i proporcionar-les a l'home, la filosofia es caracteritza pel seu fracàs permanent.
  6. Saber REFLEXIU: malgrat no ser ciència, s'acosta a la realitat mitjançant les nostres capacitats racionals en la recerca de solucions als problemes que preocupen a l'home.

Entradas relacionadas: