La filosofia política: sociabilitat humana, concepte d'estat i origen

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,29 KB

La filosofia política

La filosofia política és la branca que estudia com s'organitza aquesta vida en societat, alhora que es planteja si les maneres d'organització social i les de govern que s'han donat fins ara són les més adequades. Una de les seves tasques principals és formular judicis de valor sobre el caràcter acceptable o inacceptable de la societat.

Sociabilitat humana

La sociabilitat humana consisteix en l'inclinació a viure compartint amb altres individus de la mateixa espècie, no tan sols un territori comú, sinó també la responsabilitat i el treball de garantir la supervivència de cada membre en particular i del grup en conjunt.

Sociabilitat per interès: autors com Thomas Hobbes o Freud mantenen que l'home no és un ésser social per naturalesa, sinó per interès. La seva constitució no l'inclina a viure en societat per a realitzar-se com ésser humà, sinó per garantir-se la supervivència. L'home, per la seva manera de ser, no es sent inclinat a relacionar-se i a cooperar amb els altres; al contrari, és un ésser egoista que veu en els altres possibles rivals en la satisfacció dels seus desitjos o bé mitjans per satisfer-los.

Sociabilitat per naturalesa: per Aristòtil o Fromm, l'ésser humà és incomplet, per tant, necessita als altres.

Concepte d'estat

L'estat apareix quan en les primeres organitzacions humanes trobem que alguns dels seus membres s'encarreguen de dirigir la vida dels altres. Aleshores sorgeix una societat políticament organitzada, en la qual els qui tenen el poder passen a dirigir als altres. Actualment s'entén que l'estat és una forma d'organització política caracteritzada per un poder permanent i indiscutible en un territori concret.

Trets que atribueixen a l'estat:

  • te poder territorial
  • és sobirà, no hi ha ningú superior a ell
  • és encarregat de mantenir ordre

Necessitat i origen de l'estat

Estat no necessari: posició defensada pels anarquistes que consideren que l'estat és un instrument dels poderosos per a oprimir el poble de manera que uns pocs es facin amb la riquesa de tots.

Entradas relacionadas: