Fundació ilerda

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,21 KB

LLEIDA
Ilerda va ser originàriament un assentament dels ilergetes (fundadors també d’Osca). Es coneix molt poc de la ciutat romana, tret d’unes escasses referències literàries per les quals sabem que tenia el status de municipium. S’han recuperat alguns fragments de ceràmica i d’escultures, fins i tot un bell capitell corinti, possiblement d’un temple
 Si per alguna Raó és coneguda l’antiga Ilerda és per la batalla que va enfrontar els exèrcits de Juli Cèsar i del seu rival Pompeu el 49 aC a l’inici la Segona Guerra Civil 
(49 - 45 aC). 
A Ilerda conservem algunes restes, com les següents: 
• La Paeria (Ajuntament de Lleida): se n’han conservat estructures en els 
soterranis que hom suposa que són de l’època d’August. Entre d’altres, restes del que hauria de ser el moll fluvial. Això significaria que el riu Segre hauria variat uns 30 metres el seu curs en relació amb el seu cau actual. 
• A la Plaça sant Joan s’han trobat bases i capitells de columnes. Casualment, hi tenim una esglèsia. Podria ser que el temple d’Ilerda fos en aquest emplaçament? El mateix succeeix a Tarraco, on sota la Catedral comença a aparèixer el Temple d’August. 
• Les Termes. Es trobaven en el número 83 del mapa anterior. Les restes que conservem són d’època flàvia, tot i que sabem que en època augustea ja eren emprades. La planta d’aquestes termes és del tipus anomenat pompeià. 


Entradas relacionadas: