La Primera Guerra Mundial i la Pau dels Vencedors

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB

La Primera Guerra Mundial

Es van generalitzar: vagues, crítiques de la mala gestió dels estats majors de l'exèrcit i motius i desercions al front.
El 1917 també va esclatar la Revolució Russa i l'ascens dels bolxevics al poder va provocar un canvi molt important de la situació. El nou govern soviètic va signar el tractat de Brest-Litovsk amb els imperis centrals. Rússia va abandonar Ucraïna, Polònia, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània o Bielorússia i va cedir Bessaràbia a Romania i una part d'Armènia a Turquia. Es va produir el desenllaç definitiu del conflicte. Francesos i italians van derrotar els turcs, els búlgars i els austríacs al front dels Balcans. Els txecs van anunciar la intenció de formar un Estat propi i Hongria va trencar tots els vincles amb Àustria mentre que els croats proclamaven la independència.
Al front de l'oest els alemanys van aprofitar la retirada russa per fer un seguit d'ofensives. Però els aliats reorganitzaren els exèrcits i van obtenir una victòria. El Reich es va començar a esfondrar: la marina es va amotinar a Kiel i una revolució inspirada en el model rus va esclatar a tot el país. Guillem II es va proclamar la república i el nou govern, en mans del partit socialdemòcrata alemany, va signar l'armistici. La Primera Guerra Mundial s'havia acabat.

La Pau dels Vencedors

4.1. Els tractats de pau

El president nord-americà Wilson volia imposar un pau basada en el dret i el respecte a les nacionalitats, llibertat de comerç i desarmament, destrucció dels imperis i consolidació de la democràcia. En canvi, els europeus eren més propensos a defensar els seus interessos particulars. El més important dels tractats va ser el de Versalles en què s'estipulava la sort d'Alemanya. Aquest acord es va elaborar partint de la base que Alemanya era responsable del conflicte i sinó d'una imposició, un Diktat segons els alemanys. L'imperi alemany havia de lliurar Alsàcia i Lorena a França i la Posnània a Polònia. Es va imposar a Alemanya el pagament de fortes reparacions de guerra per compensar les destruccions fetes als països vencedors. Lliurar a França les mines de carbó i li van ser confiscats els béns a l'exterior i la flota mercant. Havia d'abolir el servei militar. Li van prohibir també unir-se amb Àustria. Es van signar uns altres tractats pel tractat de Saint-Germanin Àustria perdia tots els territoris esclaus i es convertia en república. Tractat de Trianon Hongria perdia la sortida al mar i una part dels seus antics territoris passava a la nova Txecoslovàquia, a Iugoslàvia i a Romania. Tractat de Neully Bulgària cedia una part dels territoris a Grècia. Tractat de Sèvres imposava a l'Imperi Turc que havia de cedir territoris als àrabs i als grecs.

4.2. La Societat de Nacions

Van crear les bases d'una nova organització, la Societat de Nacions, per garantir la pau en el futur i la cooperació internacional. Hi havia dos organismes: l'Assemblea General, de la qual formaven part tots els estats membres, i un consell format per les potències que havien guanyat la guerra. La SDN va ser l'encarregada de supervisar el compliment dels tractats.

4.3. Una pau inestable

Quan es va acabar la guerra, la població treballadora va tornar a una realitat quotidiana de grans estretors. Va haver una insurrecció dels espartaquistes alemanys, dirigits per Rosa Luxemburg.

Entradas relacionadas: