Història i situació actual de la llengua catalana

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,71 KB

Un present controvertit

-Marc legal de la llengua

Fi del franquisme (1975) i s'imposa un règim democràtic que va reconèixer el català com llengua oficial.

El català és cooficial amb el castellà a Catalunya. Les lleis que regulen la coficialitat del català a Catalunya estableixen que el català és:

  • llengua pròpia de Catalunya
  • els ciutadans de Cat tenen dret a usar el català
  • la llengua d'ús preferent dels mitjans de comunicació
  • llengua pròpia de l'ensenyament
  • la llengua d'acollida dels imigrants

El català és llengua cooficial a les Illes Balears i P. Valencià ja que es va fer la llei de normativització lingüística. El català reconegut a l'Alguer i Perpinyà. A la França de Ponent el català no és reconegut legalment.

Situació social de la llengua, avui

Avui dia, Cat està en una situació positiva i de progrés. El nombre de catalanoparlants creix ja que el castellà és la llengua oficial coneguda per tota la població. L'ús del català com a llengua de l'escola és generalitzat, però molts joves no fan ús real del català sinó que fan una llatinització del català. Hi ha mitjans de comunicació en català com TV3, Flaix FM, Viquipèdia, Google, .cat...

Al País Valencià, on es fa servir més el català, és en l'àmbit familiar. La llengua cat es va arraconant. Es va tancar Canal 9, reconèixer que el valencià i el català són dos noms per una mateixa llengua. A les Illes Balears només 2/3 saben parlar català. Els governs no afavoreixen el català. A Cat Nord i l'Alguer, poca gent parla català, a Andorra i França del Ponent un 70% parlen català, a Andorra i a la Franja de Ponent un 88%.

Entradas relacionadas: