La influència de Rousseau en l'educació naturalista

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB

El text proposat per el comentari correspon a una de les obres més reconegudes de Rousseau, filòsof i pedagog nascut a Ginebre el 1712. Les seves teories són una reforma a la il·lustració i prefiguren en el posterior Romanticisme. Cal relacionar a Rousseau amb el Naturalisme juntament amb altres autors com Pestallozzim, Fröbel i Herbart. El text pertany a la seva obra l'Emili publicada el 1762 i representa com educar al jove Emilio perquè pugui mantenir els avantatges de la societat sense que aquesta el corrompi. Altres de les obres reconegudes de Rousseau són el contracte social i les consideracions sobre el govern de Polònia.

IDEES:

  • Reducció de l'exagerada informació que donen els llibres.
  • El llibres més important per Rousseau sobre l'educació natural és Robinson Crusoe.
  • Importància de que el nin es cregui ser Robinson un esser natural i un heroi que va saber sortir endavant sol.
  • Necessitat que el nin desenvolupi les arts naturals solitària i aïlladament.
  • Les arts industrials han de ser descobertes a causa de la societat.
  • Donar a conèixer la societat amb la intenció de aconseguir un ofici.

Rousseau neix a Ginebra (Suïssa) en l'any 1712, als 10 anys es fa càrrec d'ell el seu oncle, als 16 anys abandona la seva ciutat natal i agafa la seva tutela Madame de Warens una dama il·lustrada que l'ajuda amb la seva educació i la seva afició per la música. Als 33 anys a París inicià una relació sentimental amb Therese Levasseur. En aquesta època escriu les seves obres més reconegudes, la publicació de l'Emili i el Contracte Social el fan molt impopular fins al punt que el desterren de França. Es quan Hume el va acollir i va estar retirant al camp uns anys ja que es considerava un home boig, dolent i perillós. Als 55 torna a França amb un nom fals i no és fins al 1770 quan el deixen tornar amb la condició què no publiqui res més. Es apartat de la vida pública sense poder aprofitar la fama i el reconeixement de la seva obra que més tard inspirarà el Romanticisme. Es retira a Emernovile (França) on als 66 anys mor d'una aturada cardíaca (1778).

A mitjans del segle XVIII apareixen unes teories molt significatives conegudes com a modernitat pedagògica i Naturalisme. Era una corrent formada per autors com Rousseau, Pestalozzi, Fröbel, Herbart, etc. Aquest corrent tenia unes característiques:

  • Protesta contra el racionalisme antiquat.
  • Revaloració de la natura i la fe.
  • Importància en el progrés humà.
  • Interès per tot l'educatiu.
  • Defensen el Naturalisme.

Tots aquets autors defensaven que l'home podia perfeccionar-se i que la manera més correcta era l'educació, per això es diu que educar-se es fer-se millor i més feliç. Varen dur les seves idees a la pràctica i el seu impacte a tota Europa va ser molt gran per això es diu que el segle XVIII es el segle educador per excel·lència.

Les idees de Rousseau influenciaran en dues etapes diferenciades la primera una continuïtat de l'antic règim amb un sistema monàrquic absolutista fins 1770 i la segona en canvis profunds en la culminació de la Revolució Francesa. En aquesta època es defensava la raó com la forma d'establir un sistema autoritari ètic. També té influència la creació de la primera enciclopèdia de Diderot, que pretenia recollir el pensament il·lustrat. Volien educar la societat ja que deien que una societat culta i capaç de pensar per ella mateixa era la millor manera d'acabar amb l'antic règim.

La proposta educativa de Rousseau es basa en dues grans teories:

  1. L'educació ha de portar-se a terme d'acord amb la natura: entendre la natura com a disposicions primàries, el nin a de ser l'autor de la seva formació, l'home natural és qui es va descobrint per les vivències, situar l'educand en contacte amb la natura, arribant a una educació ambiental.
  2. La primera educació ha de ser purament negativa: el nin ha de sofrir les conseqüències de les seves pròpies accions, no castigar, no intervenir i no protegir.


Entradas relacionadas: