La renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,71 KB

 

La Renaixença

1)introducció: durant el S.16,17,18, la literatura catalana va patir una davallada de publicacions a causa de diferents factors com ara: *l’esplendor de la literatura castellana.*l’afebliment de l’oficialitat del català.*un augment de la literatura popular català.*per diferents esdeveniments històrics: l’any 1714, Felip V, nou rei d’Espanya, implanta el decret de nova planta, a través de la llengua i les institucions catalanes deixen del seu oficials i passen a ser perseguides.

Tota aquesta situació es va canviar al llarg del S.19. és un S. De grans canvis socials i polítics, pq pateix les següents transformacions:*es passa de l’antic règim a liberalisme.*es passa d’una societat estamental a un societat de classes.* es passa d’una monarquia absoluta a una monarquia parlamentària.

Poc a poc, les noves classes socials, la burgesia, i classes obrera, es començaran a interessar de nou x la identitat del nou poble català i serà la burgesia qui es convertirà en la nova impulsora de moviments com la renaixença.

Les idees del Romanticisme van arribar a Catalunya durant la segona meitat del S.19 x mitjà de revistes com ‘’El Europeo’’. Poc a poc aquestes idees va provocar la Renaixença basat a la recuperació del català com a llengua de cultura.

2) la Renaixença i les seves característiques: domina el període de la història de Catalunya q va (1833-1877), es va donar un impuls molt important a la producció literària culte a llengua catalana, després de 3 S. de descendència. L’impuls va venir de les mans d’una burgesia industrial catalana molt conscienciada amb ‘’el fet nacional del català’’. *1833: es publica el poema Oda a la pàtria de Bonaventura Carles Aribau. Aquest poeta q viu i treballa farà de Catalunya en el seu poema la lloança q sen cap el seu país, i el romanticisme si fa ben pales. *1877: restaurats ja q els joc florals, en aquest any Jacint Verdaguer guanya els joc amb el poema l’Atlàntida.

2.1) característiques de la renaixença:* recuperar la llengua catalana i decorar-les del castellanismes.*conscienciar la població de la identificació entre llengua i nació.*fomentar l’aparició de nous escriptors x poder conrear diferents gèneres literaris.* impulsar el paper de les institucions i fomentar la creació de noves identitats.

 3) joc Florals: és un concurs poètic q ja s’havia celebrat a Catalunya durant l’edat mitjana. Va ser restaurat amb la intenció de recuperar el català com a llengua sobretot la poesia.

Els joc florals es van restaurant durant 1859 i es va celebrar fins 1936. Amb la victòria franquista queden oblits (1940-1978).

El lema escollit x els primers Jocs Florals 1859 fou ‘’pàtria, fe i amor¡’’. I els premis són: * una englantina d’or: a la millor poesia patriòtica. Una viola: a la millor poesia religiosa. Una flor natural: a la millor poesia amorosa.

El poeta és capaç de guanyar els 3 premis rebia el títol de ‘’Mestre en Gui saber’’. El jocs florals van propiciar l’aparició de noves generacions d’autors com * Jacint Verdaguer x a la poesia. * Angel Guimerà x al teatre. * Narcís Oller x la prosa.

4) la prosa de Jacint Verdaguer: la seva obra literària té un caràcter romàntic i té profundes arrels populars. També va contribuir d’una manera caudal a la recuperació del català.

Verdaguer va escriure en prosa i va ser el gran poeta de la Renaixença. Guanyà diversos premis els jocs florals. Les seves obres principals són : L’atlàntida (1877) i Canigó (1876).

4.1) L’atlàntida: es tracta d’un poema q va tenir una insòlita projecció internacional i q va ser traduït a diversos llengües. El poema consta d’una introducció de 10 cants i una conclusió, i barreja historia i mitologia a través de dos termes: els descobriment de l’Amèrica i l’enfonsament del vaixell atlàntida.

La introducció presenta un jove Colom Naufreg q contacta amb un ermità el qual li explica com es van enfonsar el vaixell. Aquesta explicació ocupa 10 cants centrals, que intueix cristianitzar amèrica.

El protagonista de l’obra a part de Colom, és la natura, una natura desbordant..

 

Entradas relacionadas: