Literatura catalana contemporània

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,52 KB

 

literatura postguerra: narrativa: -psicológica: se centra en l'analisi del mon interior i la vida moral del personatge.Mercé Rodoreda -realista: narrador que explcia els fets viscuts o narrador que denuncia la realitat del moment.Llorenç Villalonga i Manuel de Pedrolo. Mercè Rodoreda: dones principals protagonistes,temes: relacions amoroses i pas del temps. elements simbólics. Destaca Aloma, La plaça del diamant i Mirall trencat. Josep Pla: Gran capacitat d'observació, reflecteix la realitat quotidiana i costumista de la catalunya del moment, tema: pas del temps, estil clar i directe.destaca el carrer estret(novel·la), Viatge a la Catalunya vella(llibres de viatges)El quadern gris(memòries). Llorenç villaronga: reflecteix aristocracia mallorquina. es caracteritza per:-visio satirica de l'aristrocacia mallorquina, una critica contra el provincianisme de l'illa i rebuig contra els canvis del turisme i societat.Destaca: Mort de dama, bearn o la sala de les nines. Pere Calders: va destacar pels contes.caracteritzat per:- tematica molt diversa, narrativa plena dumor ironia vitalitat, combina un marc realista amb elements fantastics, estil caracteritzat per la creativitat linguistica i simplicitat en llenguatge.Destca:Cròniques de la veritat oculta, invasó subtil i altres contes. Manuel de Pedrolo: influenciat per l'existencialisme(tracta d'obres que plantegen la vida humana i labsurd de lexistencia.mes tard, obres de realisme historic. caracteritzat per:-laccio predomina sobre la descripcio, empra un estil realista i experimenta amb tecniques naratives diferents. Destaca: Domicili provisional, menterro en els fonaments. poesia: Denuncia la repressio politica. Pere quart:(Joan Oliver) va formar part d'un grup de sabadell amb propostes avantguardistes en les que criticaven els models burgesos. es caracteritza per l'us de umor i la ironia(Seixanta).es pot dividir en: - abans de la guerra civil:abans 1936(oda a barcelona, bestiari) - guerra civil i exili: 36-48(salo de tardor, terra de naufragis) -postguerra: plena dictadura (1960-vacances pagades) Salvador Espriu: originalitat en lestil i riquesa tematica: -mort(Cementiri de sirena) i visio pesimista de la vida, shi troben bastants elemnts mitics. gabriel ferrater: es dedica a linguistica els darers anys de la seva vida. poeta realista va escriure una poesia lligada a lexperiencia quotidiana. fa servir un llenguatge directe.temes: amor i pas del temps.Destaca Les dones i els dies. teatre: - teatre de compromis(joan oliver i salvador espriu) -teatre d'avantguarda (joan brossa). - teatre existencialista i de l'absurd (Manuel de pedrolo) Joan oliver: teatre critic i subsersiva, s reincorpora a la vida cultura catalana Salvador espriu: mites de tradicio classica. destaca antigona i primera historia d'esther.

literatura contemporania: 70 - dies davui. caracteritzada per: -  infraestructura editorial molt diversa  i modernitzada. - Un augment important del public lector - aparicio ininterrompuda  descriptors.

Narrativa: les principals  tendencies novelistiques son: - la novela scial com a cronica dun temps(montserrat roig, maria aurelia capmany i maria merce roca). - novela de genere(jaume fuster,ferran torrent i andreu martin=policiaca,negra) i Jaume cabre i carme riera = historica. -novela que recrea mons mitics:(baltasar porcel, jesus moncada i maria barbal.

el conte: tematica urbana: esti mol caracteristic: - umor i ironia, combiancio delements realistes i fantastics, .creacio de situacions absurdes. -adequacio del contignut al registre escollit.(Quim Monzo, i sergio pàmies:

Poesia: realisme ( vicent andres estelles i miquel marti pol formalisme( maria merce marçal, narcí comadira i pere gimferrer

Entradas relacionadas: