La literatura catalana del segle XX

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,25 KB

Poesia des de 1939 fins als anys 70:

La poesia de tradició simbolista (Defensa de la poesia pura. Exploració del llenguatge i la paraula. Representació de la realitat per mitjà de símbols. Recerca de l'essència de les coses.) Autors: Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Màrius Torres, Joan Vinyoli i Rosa Leveroni.

La poesia de tradició avantguardista (Avantguardes històriques: surrealisme, futurisme, cubisme... Importància de l'absurd i del món oníric. Tècniques específiques: poesia visual, escriptura automàtica...) Autors: Josep Palau i Fabre Joan Brossa.

La poesia de tradició realista (Rebuig de l'art per l'art. Reflex de l'experiència personal del poeta. Llenguatge clar i directe. Poesia adreçada a un públic ampli. Compromís polític i social.) Autors: Joan Oliver, Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Vicent Andrés Estellés, Gabriel Ferrater.

La narrativa de testimoni (Recreació literària de l'experiència personal directa (la guerra, l'exili...). Reflexió sobre la condició humana, a partir d'aquesta experiència) Autors: Avel·lí Artís-Gener, Joaquim Amat Piniella, Teresa Pàmies.

El realisme compromés (Influència del neorealisme italià i dels novel·listes nord-americans d'entreguerres. Realisme històric. Compromís i denúncia social. Tècniques narratives molt diverses.) Autors: Josep Maria Espinàs. Baltasar Porcel. Manuel de Pedrolo.

La recreació del realisme vuitcentista (Adopció de models i tècniques del Realisme i el Naturalisme del segle XIX.) Autors: Enric Valor. Sebastià Juan Arbó.

La literatura del mite i la imaginació (La realitat plasmada a través del mite, la fantasia, l'absurd...) Autors: Pere Calders. Joan Perucho.

La novel·la psicològica: (Tendència important ja en el període de preguerra. Interiorització en el món més íntim dels personatges. Influències diverses d'altres tendències (realisme, simbolisme, existencialisme...). Autors: Mercè Rodoreda. Llorenç Villalonga. Xavier Benguerel. Rafael Tasis. Maria Aurèlia Capmany. Joan Sales.

La narrativa de gènere: (Aparició de la novel·la policíaca catalana. Altres subgèneres narratius.) Autors: Rafael Tasis. Manuel de Pedrolo.

El teatre de postguerra (Inexistència de representacions teatrals en els primers anys. Representacions d'autors del període anterior: Josep Maria de Sagarra. Diverses tendències: Teatre existencialista. Teatre mític. Teatre nord-americà dels anys 40 i 50. Teatre de l'absurd. Tatre èpic.) Autors: Salvador Espriu. Josep Maria Espinàs. Baltasar Porcel. Manuel de Pedrolo. Jordi Teixidor.

La renovació teatral dels anys 60 i 70: (Teatre independent, al marge dels circuits comercials. Aparició de les grans companyies teatrals catalanes. Propostes teatrals atrevides i innovadores.) Obres: Els Joglars (1962). Els Comediants (1971). Dagoll Dagom (1974)

L'assaig i la prosa d'idees: (Temps difícils per a la prosa d'idees (censura, falta de mitjans de comunicació...). Progressiva normalització a partir dels anys 60.) Autors: Joan Fuster. Josep Pla.

Entradas relacionadas: