Mare de Déu de les roques leonardo da vinci

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,93 KB

LA MONA LISA

FITXA TÈCNICA

Autor: Leonardo da Vinci (1452-1519)  Cronologia: 1503-6   Estil: Renaixement Italià   Tipologia: Pintura (retrat)

Tècnica i suport: Oli sobre taula   Localització: Museu del Louvre (París)   Dimensions: 77 x 53 cm

CONTEXT HISTÒRIC:

El Renaixement iniciat durant el Quattrocento es va desenvolupar en un segle de maduresa inigualable, al Segle XVI o Cinquecento. Dins d'aquest llarg període van conviure dues tendències fonamentals: la classicista i la manierista. Alhora, Venècia va reaprofitar els èxits quattrocentistas i els va barrejar amb la seva particular tradició i influències, amb la qual cosa constituïa una Escola , si no part de la resta d'Itàlia, sí clarament diferenciada en el seu estil. El Segle XVI va ser a més el segle de la renovació romana, culminant amb la Contrareforma. Durant el Segle XVI van néixer les prèdiques de Luter, l'humanisme d'Erasme de Rotterdam i el principi de la dissidència al si del Catolicisme . També es va produir l'avanç imparable dels turcs , la gran força islàmica que no pot menys de ser tinguda en compte en tractar d'explicar l'art, la ciència i l'estat del coneixement en l'època. El Cinquecento italià va continuar en paral · lel a l'expansió de la pintura flamenca. A Itàlia es travessava una època de crisi interna que va provocar una sèrie de lluites polítiques i militars, la qual cosa va contribuir al debilitament d'unes repúbliques en favor d'altres. Les fites més notables van ser la invasió del Milanesat pel regne francès i el saqueig de Roma per part de l'emperador Carles V.

AUTOR: LEONARDO DA VINCI

Encarna el trànsit del Quattrocento al Cinquecento. Va ser un artista florentí i un home de prototip renaixentista per la seva passió per totes les formes del saber (científic, escritor, inventor, pintor...) Va ser alumne del pintor florentí Andrea del Verrocchio, i els seus primers treballs  importants van ser realitzats al serveir del duc Lluís María Sforza a Milà. Leonardo desenvolupà idees molt avançadés per l’època que vivia. Passà els seus últims anys de la seva vida a França.

ANÀLISI:

Descripció: Aquest quadre realitzat per Leonardo , és un dels quadres més enigmàtics que ha existit mai ja que encara no se sap quin és el significat d'aquest retrado

Com s'aprecia , és una composició de molts detalls :

Si apreciem la model des de la part superior a la inferior , al cap té un belo símbol de castedat , tot i que actualment no s'aprecia , la model tenia celles i pestanyes , les quals van desaparèixer per les diverses revisions dels artistes porteriores .Els seus llavis fan una il · lusió optiva a la persona que l'observa ja que si es mira la pintura de lluny sembla que té una lleu sonrrisilla però si ens acostem per analitzar més de prop apreciem que no està sonrriendo i la comissura dels seus llavis no té les corbes que realitzem quan somriem .Les mans creuades són un signe de serenitat , fins i tot , com en alguns quadres d'èpoques anteriors , les mans sobre la falda significa fertilitat , però aquí no cauen a la falda si no , a sobre d'unes nanses de la cadira en la qual està asseguda .Si ens adonem a la hubicacion de la model , ens adonem que està sota un potic , és a dir , que la pintura es va realitzar sota sostre en una galeria o pòrtic , ja que es pot apreciar perfectament en la part esquerra de la imatge sobre del pollete la basa d'una columna .El paisatge que es troba al fons posseeix una atmosfera humida i aquosa que sembla envoltar la model .Elements plàstics: Utilitza la tècnica del “sfumato” sobretot en els ulls i mans per difuminar el perfil i quedi embolicada en una aura misteriosa. Utilitza línies de contorn poc marcades provocant que els elements del paisatge enganin la composició i cregui dos plànols de visió. Fa un joc de llums i ombres: clar-obscur (ulls i comissura dels llavis) ,  creant una perspectiva de volum.Els colors que utilitza Leonardo són : de tonalitats grises i blaves per remarcar llunyania i crear un efecte atmosfèric ( part superior de la pintura ) ; foscos de tonalitats marrons verdoses per als cabells i el vestit i clars amb tonalitat groga i brillantor sobretot en la part pectoral de la dona , ia la resta de la pell . La composició està formada per dos plànols (composició triangular).

INTERPRETACIÓ

Diferents interpretacions sobre la dama:

-Lisa Gherardini, dama florentina que es va casar amb el banquer Francesco del Giocondo. -Isabella de Este, dona que va conèixer da Vinci a Milà i va dibuixar a llapis. -Constanza d’Avalos, duquesa de Francaville, mencionada en un poema de l’època. -Leonardo amb  aparença de dona i María Magdalena.  El tema és un retrat.

ALTRES CONSIDERACIONS:

Enigmes: Durant diversos segles hi ha hagut molts interrogants sobre l’obra de Leonardo que han originat polèmiques en molts autors i investigadors. El somriure

El suposat embaraç i condició física Fons del quadre Identitat de la modeL

INFLUÈNCIES:

La Mona Lisa, posiblemente el cuadro más famoso del Mundó, adquiríó un estatuto de icono cultural. Son numerosas sus reproducciones y utilización en la publicidad, objetos cotidianos y también como referencia cultural.

Entradas relacionadas: